Деякі авіакомпанії вирішили блокувати середні місця / ілюстрація REUTERS

Залишення вільного місця в середньому кріслі в літаку може знизити ризик зараження пасажирів COVID-19 на 23-57%.

Читайте такожIATA закликала дозволити авіапасажирам здавати експрес-тести на коронавірус

Про це свідчать результати дослідження Центру із захисту та контролю захворювань США( CDC), пише The Independent.

Відео дня

Щоб оцінити, як далеко частинки вірусу можуть переміщатися на борту літака, дослідники з CDC і Університету штату Канзас використовували манекени, які випускали аерозоль в макетах салонів літаків. При цьому результати були засновані на дослідженні, проведеному ще в 2017 році, тому при його проведенні не враховувалося використання масок.

«Ці дані показують, що збільшення фізичної відстані між пасажирами і зниження щільності пасажирів може допомогти знизити потенційний вплив COVID-19 під час авіаперельотів», - йдеться в звіті.

Водночас, за словами експерта Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), завдяки передовим системам фільтрації авіаперельоти «відносно безпечні» з точки зору поширення коронавірусу.

«Враховуючи відмінну систему вентиляції на сучасних комерційних літаках і той факт, що основним способом передачі (респіраторних інфекцій) є прямий контакт і/або повітряно-крапельним шляхом, найбільший ризик пов'язаний з пасажирами, що сидять в одному ряду, а також з пасажирами, що знаходяться позаду або попереду», – розповів The Independent медичний директор Центру глобального реагування MedAire Worldwide, доктор Девід Е.Фарні.

Як зазначає видання, практика блокування середнього місця в літаках обговорювалася як можливе вирішення проблеми з соціальним дистанціюванням на ранніх етапах пандемії коронавірусу, хоча насправді лише деякі авіакомпанії реалізували це в довгостроковій перспективі. Зокрема, в США середнє місце блокувала тільки авіакомпанія Delta, яка, втім, вирішила відмовляється від подібної практики з 30 квітня 2021 року.

Авіаперевезення в період пандемії коронавірусу