Туреччина з 15 травня звільнить українців від необхідності здавати ПЛР-тести / фото REUTERS

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив про скасування вимоги для громадян України пред'являти негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 під час подорожей до Туреччини з 15 травня 2021 року.

Читайте такожПонад сто українців застрягли в Непалі, деякі хворі на COVID-19

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства культури та інформаційної політики України.

Відео дня

"Доступність подорожей за кордон поступово відновлюється для українського туриста. Декларація про наміри, яку на початку травня було підписано між Україною та Туреччиною, має перші результати. Світ вже не буде таким, як раніше. Проте, якщо ми можемо, дотримуючись безпекових норм, хоча б частково повертатись до звичних колись реалій – цим варто користуватись", - заявив Ткаченко.

Згідно з турецьким повідомленням авіаперсоналу (NOTAM) щодо рейсів до Туреччини, рішення набере чинності 15 травня о 00:00 за київським часом.

Скасування тестування також відбудеться для пасажирів з Китаю, В‘єтнаму, Австралії, Нової Зеландії, Сінгапуру, Тайланду, Південної Кореї, Японії, Великобританії, Латвії, Люксембургу та Естонії.

Умови в'їзду до Туреччини для громадян України

  • 27 квітня Україна та Туреччина підписали меморандум про посилення співпраці у туристичній галузі, який серед іншого послаблює умови подорожей між країнами в період андемії.
  • З 15 травня громадяни України зможуть подорожувати до Туреччини без довідок про негативний ПЛР-тест.
  • Залишається в силі вимога заповнити спеціальну форму перед вильотом. У ній необхідно вказати свої паспортні дані, рейс і місце проживання в Туреччині. Після заповнення даних система генерує Hes-код, який необхідно пред'являти в готелях, місцях громадського харчування, торгових центрах і транспорті. За допомогою Hes-коду влада контролює, чи мала людина контакт з хворим COVID-19, і якщо це сталося – інформує туриста.
  • За 72 години до прильоту до Туреччини пасажири повинні роздрукувати заповнену анкету або завантажити на пристрій (смартфон, планшет тощо). Також пасажири повинні пред'явити роздруковану анкету або завантажену анкету на мобільному пристрої співробітнику авіакомпанії в аеропорту вильоту. Без анкети в посадці на борт літака буде відмовлено.