У Сколе можна відпочивати в будь-яку пору року / фото Марина Григоренко

У серці Сколівських Бескидів: чарівність затишного Сколе подалі від міського галасу

09:15, 17.04.2021
17 хв. Туризм

З початком пандемії коронавірусу все більшою популярністю користується усамітнений відпочинок на природі, щоб максимально обмежити контакти зі сторонніми і одночасно мінімально залежати від карантинних обмежень. УНІАН.Туризм розповість вам про одну з локацій, що ідеально підходить для подібного відпочинку – містечко Сколе у Львівській області. Тут хоч і не найрозвиненіша туристична інфраструктура, зате навколо мальовнича природа і всі можливості для активного відпочинку в нацпарку «Сколівські Бескиди».

За своє життя я встигла двічі побувати в Сколе – кілька років тому наприкінці серпня і вже цієї зими в розпал пандемії. Обидва рази я саме шукала усамітнення і спокою ближче до карпатської природи, і в підсумку залишилася задоволена. Настільки, що мені навіть хотілося б ще раз туди повернутися.

Коли я була в Сколе вперше, відразу помітила, що в місті практично не розвинена туристична інфраструктура. Я ще жартувала, що навіть магнітик ніде купити. Здавалося, що тут взагалі практично немає туристів, та й багато моїх знайомих майже нічого не знали про цю місцевість. Втім, пізніше мене поправили, що містечко все ж користується певною популярністю саме серед львів'ян і жителів області, які часто "збігають" сюди на уїк-енд або свята.

Взагалі, у мене склалося таке враження, що жителі Сколе не надто вже й рвуться зробити своє місто такою собі туристичною Меккою. Так, вони створюють певні можливості для відпочинку, проте приймають туристів у своїх будинках швидше в якості додаткового заробітку. Але при цьому місто не виглядає занедбаним, просто складається враження, що городяни доводять його до ладу швидше для себе, щоб їм було тут комфортно. Можливо, саме цим Сколе мене і "підкуповує". Все ж я не фанат такого вже туристичного відпочинку, мені більше подобається просто пожити хоч кілька днів в інших умовах. Для мене Сколе – це щось на зразок ідеального місця, де цілком могли б засісти письменники-екзистенціалісти в пошуку натхнення, ближче до природи і чарівності сільського життя (зрозуміло, коли ще й по господарству возитися не треба). Якщо ви теж шукайте саме такий відпочинок, Сколе вам точно сподобається.

Відео дня

Де зупинитись в Сколе

Коли я збиралася до Сколе вперше, то з пошуком ночівлі були певні нюанси – на той момент на "Букінгу" я змогла знайти лише один варіант розміщення, тоді як більшість місцевих жителів бажали просто здавати житло за допомогою таблички на стіні "Є вільні кімнати". Нині ситуація з цим покращилася, і на популярних онлайн-сервісах з пошуку житла можна знайти близько 20 варіантів розміщення в Сколе за ціною від 350 гривень/ніч за двомісний номер. Переважно це приватні садиби або апартаменти, але є й кілька готелів і окремих котеджів.

У Сколе є якась особлива атмосфера затишку / фото Марина Григоренко

Як дістатися до Сколе

Сколе дійсно пощастило з географічним розташуванням і транспортним сполученням. Річ у тому, що через місто проходить одна з найбільших автодоріг України – міжнародна траса E471, що з'єднує Львів і Мукачеве, від якої рукою подати до кількох пунктів перетину кордону з Угорщиною та Словаччиною. Тому в докоронавірусні часи, коли українські туристи могли вільно подорожувати до Європи, багато хто зупинявся в Сколе на ніч, а то й на кілька днів, щоб відпочити від дороги. Та й для тих, хто влаштовує міні-тур Україною, Сколе також вельми вдало трапляється на шляху – можна поїхати хоч у Львів, хоч у Славсько, хоч у Мукачеве, хоч в Берегове, хоч у Пилипець. Загалом, варіантів багато.

У Сколе хороше транспортне сполучення / фото Марина Григоренко

Єдиний момент, що зараз в Сколе та околицях у самому розпалі ремонт дороги, тому можуть бути певні незручності. Втім, в першу чергу вони стосуються пішоходів, бо саме до тротуарів ще черга не дійшла. Зате сама траса вже дуже навіть хороша.

Якщо ж у вас немає власного автотранспорту, через Сколе налагоджене порівняно непогане залізничне сполучення – тут проходять нічні поїзди "Київ-Ужгород" і "Одеса – Ужгород", а також низка електричок і сезонних маршрутів. Наприклад, у зимовий період через Сколе проходив "Лижний експрес" за маршрутом "Київ – Славсько". Всього 7 годин – і ви з галасливого Києва перенеслися в серце Карпат. Зараз цей поїзд тимчасово не курсує, проте його рух пообіцяли відновити в літній сезон, тільки під назвою "Бойківський Експрес".

Через Сколе проходять кілька поїздів і електричок / фото Марина Григоренко

Взагалі, враховуючи особливості автобусного приміського сполучення в Україні, формат роботи якого залишає бажати кращого, саме поїзди виручали мене під час відпочинку в Сколе, коли хотілося перебратися на іншу локацію або організувати поїздку вихідного дня в сусіднє місто – всього за півгодини можна дістатися в Славське, за 1,5 години до Львова, за 2,5 години в Мукачево і за 4,5 години в Ужгород.

Ні, маршрутки там теж проходять, але, як це часто буває в нашій країні, розкладу в них чіткого немає, квитки купити заздалегідь не можна, а тому вся поїздка може зірватися, ну або піти не за планом. Втім, якщо вже дуже потрібно – через Сколе досить часто проходять маршрутки до Стрия (№712), звідки вже легше виїхати, а також у Славське.

Де поїсти в Сколе

Враховуючи, що Сколе не дуже туристичне місто, тут не так вже й багато закладів харчування. Цілком непогано можна поїсти в ресторані "Вівчарик" в центрі міста – тут традиційна українська кухня за цілком доступними цінами, та й сервіс відповідний. Є також парочка закладів поменше і піцерія, але це скоріше для місцевих – сенс туристу їхати в Карпати, щоб харчуватися піцою?

Водночас в Сколе дуже непогано з супермаркетами і... ковбасними магазинами. Тому, якщо зупинитеся в садибі, де є кухня, зможете готувати собі їжу самостійно. Так ще й економніше буде.

Погода в Сколе

Перед тим як вирушати до Сколе, потрібно запам'ятати одну просту річ – місто розташоване немов в лощині і оточене з усіх боків горами, а тому тут часто буває досить вітряно. Крім того, нерідко бувають дощі. Та й температура повітря, як часто буває в Карпатах, може різко змінитися – ще сьогодні тут тепло і сонячно, а завтра мокро і холодно. Врахуйте цей момент, підбираючи гардероб і взуття в поїздку.

У Сколе дуже мінлива погода / фото Марина Григоренко

Чим зайнятися в Сколе

Загалом, головне, чим можна зайнятися в Сколе – це прогулянки на свіжому повітрі як по самому місту, так і по його околицях, особливо, в межах Національного природного парку "Сколівські Бескиди", який в останні роки активно розвивається як туристична локація. За фактом, парк величезний, і виходить далеко за межі Сколе. У парку прокладені десятки туристичних маршрутів, і на багато з них можна вийти зовсім з інших населених пунктів. Я ж розповім вам про ті маршрути, на які можна вийти саме зі Сколе.

Прогулянки в околицях Сколе

Саме по собі Сколе завдяки своєму географічному положенню в низині серед гір виглядає мальовничо. Місто розтягнулося на кілька кілометрів уздовж річки Опір, вже тут приємно гуляти. Більш того, чимало приватних садиб пропонують житло якраз на березі річки. Просто виходиш з будинку – і вже є де прогулятися. А в повноводдя деякі люди навіть тут купаються.

До слова, не так давно в рамках громадської ініціативи "Збережемо наш Заринок" на березі Опіра облаштували досить симпатичну зону відпочинку з кам'яними мангалами, лавками і полем для гольфу та іншими приємностями для активного відпочинку.

Ближче до мосту, що веде до входу в Національний природний парк "Сколівські Бескиди", також облагородили милу прогулянкову зону з плитковою доріжкою, доглянутими деревами, лавками та урнами.

Тут же, по інший бік мосту, біля невеликого мальовничого озера знаходиться кемпінг "Сколівські Бескиди" і дитячий наметовий табір "Шалений край". В останні роки нацпарк активно розвивається, тому тут встановили безліч інформаційних стендів, провели розмітку маршрутів і облагородили зони відпочинку. В цілому, тут досить зручно орієнтуватися і комфортно відпочивати. Головне, не смітити і не шкодити природі.

Озеро в Сколе / фото Марина Григоренко

Від входу в нацпарк "Сколівські Бескиди" стартує відразу кілька туристичних маршрутів різної довжини і складності. Наприклад, найпопулярніший прогулянковий маршрут – до джерела питної води "Залізна вода", яка, до слова, має корисні властивості. Йти до нього всього 1,8 кілометрів по прямій дорозі з невисоким підйомом, тому він буде під силу туристам з дітьми і літнім відпочиваючим.

Маршрут складніше – до села Кам'янка, про цікавинки якого ми розповімо трохи нижче. Ну а для найдосвідченіших туристів звідси ж стартують маршрути на гори Лопата (8 км), Ключ (14 км) і Магура (25 км).

Похід до водоспаду Кам'янка

Ще один варіант для походу на півдня зі Сколе – прогулянка до водоспаду Кам'янка в нацпарку "Сколівські Бескиди". Туди можна дійти двома шляхами, а тому щоб не ходити однією і тією ж дорогою туди-назад, радимо вам скомбінувати маршрут.

Від Сколе до водоспаду Кам'янка цілком реально дійти пішки / фото Марина Григоренко

Отже, туди ми вирішили дійти пішки від Сколе вздовж траси Е471, хоча якщо ви на машині – частину маршруту до села Дубина, а це приблизно 4,5 кілометри, можна і проїхати. Тим більше, що йти доведеться по узбіччю, облагородженого тротуару вздовж траси немає.

На виїзді зі Сколе вас зустрінуть так звані Тухольські ворота, вони ж Пам'ятник трембітарям, а, значить, Карпати близько. Там же є невеликий сувенірний ринок, де продають всілякі карпатські сувеніри – трави, мед, настоянки, одяг, ліжники тощо.

Ну а вже за селом Дубина, в якому, до слова, теж є парочка місць, де можна зупинитися на нічліг, пройшовши по мосту через Опір, ви нарешті увійдете в "Сколівські Бескиди" і потрапите на маршрут 500 до водоспаду Кам'янка. Ще в Дубині ви побачите інформаційний стенд з QR-кодом, за допомогою якого можна завантажити корисну для походу інформацію. Втім, маршрут досить легкий, а тому ви зможете легко і так зорієнтуватися – головне, завжди йти прямо.

На вході в лісництво стоїть будочка, де потрібно заплатити символічний збір за вхід на територію заповідника (правда, коли ми були там наприкінці грудня, в будочці нікого не було). Туди можна заїхати і на машині, але навіщо? Куди приємніше пройтися пішки серед такої краси, вдосталь надихавшись свіжим повітрям.

Річка на шляху до водоспаду Кам'янка / фото Марина Григоренко

Практично весь маршрут до водоспаду буде проходити уздовж річечки Кам'янка цілком нормальною дорогою, хоча в дощову погоду доведеться забруднитися. Навколо – кілька закинутих будівель і красиві ялини, а також джерело "сірководневої води". Є місця для відпочинку і навіть скромний санвузол вже біля водоспаду (правда, на жаль, без можливості помити руки).

Водоспад Кам'янка в нацпарку «Сколівські Бескиди» / фото Марина Григоренко

Взагалі, до водоспаду Кам'янка, на мій превеликий подив, давно вже дійшла цивілізація – тут навіть облаштовані затишні кафешки, де можна підкріпитися перед наступною частиною походу і спокійно помилуватися красою навколо.

Вже звідси може бути кілька варіантів продовження маршруту. Наприклад, можна піти на Журавлине озеро, яке ще називають Мертвим озером. Все через те, що вода там з таким великим вмістом сірководню, що в ньому практично нічого не живе. Знаходиться воно трохи в гору за водоспадом Кам'янка.

Журавлине озеро на Львівщині / фото Марина Григоренко

Варте того, щоб туди піднятися. Тим більше, туди навіть проклали зручні дерев'яні сходи з перилами, а дорогою вам гарантовані приголомшливі краєвиди на камені з мохом.

Також звідси можна попрямувати на гору Лопата або на полонину Чудилів. З обох локацій відкриваються вражаєчі краєвиди, але варто враховувати, що такі походи вимагають хорошої фізичної підготовки і хороший запас часу.

Ну а можна піти назад до КПП, з якого починався ваш маршрут. Щоб повторно не йти вздовж траси, можна згорнути звідси на туристичний маршрут над річкою Опір через Бескиди. Тоді зможете продовжити ваше спілкування з природою. Тільки тут важливо врахувати, що повертати треба до переходу через міст, а не після. Тому що доріжка на іншому березі річки вздовж залізничних колій проходить через доволі дику місцевість, яка, до того ж, в підсумку впирається в глухий кут.

Поїздка в Славське

Ще один варіант дозвілля в Сколе – поїздка в Славське, причому хороша вона в будь-який час року. Якщо у вас є своя машина, то взагалі доберетеся хвилин за 20. Ну а якщо ні, доведеться користуватися громадським транспортом. По-перше, між Славським і Сколе курсують маршрутки, але їх ще потрібно зловити, так як з розкладом там не дуже. Ну а можна поїхати електричкою або будь-яким з поїздів, що проходять через ці населені пункти. В принципі, там вистачає варіантів, щоб з'їздити зі Сколе в Славське на кілька годин в обідній час.

Ну а чим зайнятися протягом декількох годин в Славському? По-перше, закупитися сувенірами, адже в Сколе для цього не так вже й багато варіантів.

Ну а, по-друге, піднятися на гору Погар на підйомнику – до нього від залізничного вокзалу Славського йти трохи більше кілометра. Працює підйомник в будь-яку пору року, а гора варта того, щоб піднятися туди – там повно місця, де прогулятися, з усіх боків відкриваються мальовничі краєвиди, та ще й колиба нагорі є. А якщо подорожуєте з велосипедом, то можна ще покататися веломаршрутом "Бойківський шлях".

До слова, про їжу. Оскільки Славське – більш туристичний напрямок, там набагато більше закладів, ніж у Сколе. На жаль, поза сезоном частина з них може бути закрита, але все одно варіанти є.

І трохи про культурне дозвілля в Сколе

Сколе – це не тільки природа. Є тут одна досить цікава історична локація – Палац Гредлів в стилі необароко з невеликим парком навколо. Зводити його почали ще в середині 19 століття, але свій остаточний вигляд він набув до кінця століття зусиллями сім'ї братів баронів Гредлів, які контролювали місцеву промисловість. Палац користувався великою популярністю серед аристократії – одного разу тут навіть гостював онук австрійського імператора Франца Йосифа І.

У парку біля палацу ростуть рідкісні види дерев, що знаходяться під особливою охороною, зокрема: гінго дволопатеве, тис ягідний, тюльпанове дерево і п'ять видів столітніх дубів.

На жаль, після Другої світової війни, як це нерідко відбувалося з українськими історико-культурними пам'ятками, палац поступово почав занепадати. Спочатку тут був штаб НКВС, а потім школа-інтернат. Довгі роки за ним недостатньо добре стежили, він був практично покинутий.

Однак є й гарні новини: влітку 2020 року було підписано угоду між Сколівською районною радою, у власності якої знаходиться палац, та Національним природним парком "Сколівські Бескиди" про оренду на 49 років. Нові орендарі планують на базі палацу організувати центр туризму Сколівщини, а також музейну експозицію, наукові лабораторії та офісні приміщення. Допомагати з фінансуванням реконструкції зголосилися кілька міжнародних фондів і австрійці-земляки баронів Гредлів.

Палац Гредлів нарешті взялися відроджувати / фото Марина Григоренко

Будемо сподіватися, що ці плани вдасться реалізувати, адже локація дійсно цікава. Ну а оскільки палац знаходиться прямо уздовж траси, проїжджаючі повз туристи зможуть легко зробити тут зупинку.

Пішки дійти сюди також доволі легко – всього пара кілометрів від центру Сколе. Додаткова мотивація – великий супермаркет через дорогу.

***

Дозволяти собі трохи подорожувати і розслаблятися в умовах пандемії коронавірусу – можна і навіть требо, щоб остаточно не "злетіти з котушок". Адже наше життя – не тільки дім-робота, і якраз всі ці невеличкі пригоди допомагають нам розслаблятися і з новими силами "впрягатися" в рутину. Тільки в наші нелегкі часи робити це потрібно з розумом, піклуючись про себе і оточуючих. Ось вам кілька корисних порад, як це зробити. Будьте здорові та не сумуйте!

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм

Ідеї для відпочинку в Україні

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся