REUTERS

Введення миротворчої місії на Донбас, у кращому випадку, можливе через півроку. Такі прогнози озвучив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков під час круглого столу в Інституті Горшеніна, передає LB.ua.

«Миротворча місія - це одна зі складових процесу врегулювання конфлікту. При цьому існує три проблемні моменти. По-перше, рішення і його реалізація буде не нині, не завтра... Як мінімум через півроку, в кращому випадку. По-друге, Росія - це сторона-агресор, учасник конфлікту по суті. Питання про склад такого миротворчого контингенту... І по-третє, - прийняття рішення ООН щодо введення миротворців для кожної країни (члена ООН - LB.ua) буде дуже чутливим, тому що це означає відправити свій контингент в зону бойових дій, де триває збройне протистояння», - заявив він.

Читайте такожУкраїна почала офіційне обговорення питання миротворців з ООН та ЄС - Клімкін

Відео дня

Виходячи з проблемних моментів, на думку Пашкова, Україні потрібно використовувати всі міжнародні механізми, щоб реалізувати пропозицію президента Петра Порошенка.

У свою чергу, екс-спікер МЗС Олег Волошин вважає, що потрібно було просити допомоги миротворців ще після перших домовленостей в Мінську.

«Якщо ми обрали стратегію тимчасово не звільняти Донбас силою, то треба було відразу звертатися до ООН щодо миротворців. Це абсолютно нормальний механізм. Таким кроком ми б у черговий раз показали, чи що Росія - країна, яка не хоче врегулювання конфлікту, або нарешті-то отримали б бар'єр для формування повноцінної оборони та організації мирного життя на звільненій частині Донбасу.... Так, це (введення миротворців - LB.ua) замороження конфлікту, але ми і так маємо заморожування», - заявив Волошин.

Читайте такожВ ЄС нагадали, що питання відправки миротворців до України повинні обговорити всі країни союзу

Також він додав, що присутність миротворців на Донбасі може бути тривалою.

«Миротворчий контингент на Кіпрі стоїть з 1974 року. Кіпр вже член ЄС, але це не заважає жителям країни... А з північної сторони стоїть 40 тис. турецької армії», - додав він.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко виступив за введення на Донбас миротворчого контингенту ООН.

12 лютого в Мінську тристороння контактна група домовилася про перемир'я на Донбасі, але воно було порушено вже в перший день.