Вирок Рафаеля Лусваргі набув чинності / фото УНІАН

Вирок про ув'язнення до 13 років бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на боці контрольованих Росією бойовиків "ДНР", набув чинності.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва.

Читайте такожСправа МН17: апеляційний суд залишив під вартою бойовика, причетного до транспортування "Бука"

Відео дня

"Вступив у законну силу вирок громадянину Федеративної Республіки Бразилія Рафаелю Лусваргі, якого засуджено до 13 років позбавлення волі за обвинуваченням в участі у діяльності терористичних організацій «ЛДНР» та не передбачених законом збройних формувань", - заявили у відомстві.

Зокрема, таке рішення під час розгляду апеляційної скарги, поданої стороною захисту, ухвалив Дніпровський апеляційний суд на засіданні, яке відбулося сьогодні.

"У ході судового засідання обвинувачений Рафаель Лусваргі заявив клопотання про відмову від апеляційної скарги, у зв'язку з чим Дніпровським апеляційним судом ухвалено рішення про закриття апеляційного провадження", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в прокуратурі, згідно із законодавством, винесення судом такої ухвали тягне за собою набрання законної сили судовим рішенням, що було оскаржене в апеляційному порядку.

Рішення апеляційної інстанції, у свою чергу, оскарженню не підлягає. Після засідання суду обвинувачений Лусваргі відбув у місця відбування покарань.

Як повідомляв УНІАН, у Києві на початку травня 2018 року націоналісти затримали бразильця Лусваргі, який, за даними ЗМІ, мешкав у Свято-Покровському Голосіївському монастирі УПЦ (МП), і відвели до СБУ.

За даними спецслужби, у жовтні 2016 року іноземця затримали за участь у бойових діях на боці "ДНР". Стосовно нього слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3, ч.4 ст. 260 КК України. У ході досудового слідства було встановлено, що громадянин Бразилії з вересня 2014 року по травень 2015 року брав участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції у складі незаконних збройних формувань терористів на Донбасі. Він входив до так званого "1-го мотострілецького батальйону "Вікінг" терористичної організації "ДНР". В СБУ зауважили, що під час розслідування громадянин Бразилії повністю визнав свою провину в інкримінованих йому злочинах.

25 січня 2017 року Лусваргі був засуджений Печерським райсудом Києва до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Сторона захисту подала апеляційну скаргу на це рішення.

Апеляційний суд скасував вищевказаний вирок через процедурні порушення та повернув справу на новий розгляд.

У грудні 2017 року Лусваргі було змінено запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання терміном на 2 місяці.

За результатами визначення підсудності Верховний суд направив провадження проти Лусваргі до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

2 травня 2019 року суд засудив бразильця до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.