цензор.нет

Про це заявив представник міжнародної неурядової організації Amnesty International Красимир Янков в ефірі "Свободи слова" на ICTV, пише Українська правда.

"Наші представники відвідали двох, за їхніми словами, російських військових. За той короткий період часу, поки ми з ними спілкувалися, а це було не більше 10 хвилин у присутності українських силовиків, ми не знайшли і не побачили слідів катувань та жорстокого поводження", - сказав він.

Янков також згадав про резонансний звіт Amnesty International, в якому йшлося про те, що обидві сторони конфлікту на сході України часто і широко застосовують тортури до полонених. У документі, зокрема, йшлося про те, що "Правий сектор" незаконно утримує людей в полоні.

Відео дня

Представник Amnesty International в ефірі пояснив, що у своїх звітах організація спирається на більш ніж одне джерело інформації.

Читайте такожМЗС РФ викликав українського дипломата на розмову про полонених спецпризначенців ГРУ

"Ми не віримо нікому на слово. (Ми використовуємо) мінімум 2 джерела, плюс документальні свідчення, плюс свідоцтва в ЗМІ, плюс наша партнерська робота з іншими міжнародними організаціями, плюс медичні та офіційні документи...", - заявив Красимир Янков.

"Звичайно, це (свідчення людей, що назвалися потерпілими - ред.) може бути брехнею, навмисним вкиданням російської пропаганди і так далі, але це не скасовує перевірку цих фактів. (...) Ми прекрасно розуміємо, що "Правий сектор" використовується як бренд для російської пропаганди. Це можуть бути і російські провокатори, але ці факти не повинні бути забуті, це має бути перевірено і розслідувано", - додав він.

"Сьогодні під час бесіди в СБУ стало ясно, що все ще "Правий сектор", зокрема, не інтегрований в Збройні сили України, і те, що він затримує людей і не передає їх негайно офіційним структурам влади, є порушенням", - нагадав Янков.

Читайте такожЗатриманий спецназівець РФ Єрофєєв заявив, що нікого не вбивав і не вважає себе терористом

У той же час він повідомив, що Amnesty International була приємно здивована позитивною реакцією з боку СБУ на звіт і тим, що відомство відкрите до співпраці.

За словами Янкова, організація готується передати правоохоронцям зібрані матеріали для проведення розслідування.