REUTERS

На Мюнхенській конференції Україну згадали у списку 10 конфліктів, які «показують тенденції у світі», а також висунули 12 кроків для досягнення миру.

У звіті йдеться про намагання нового президента Володимира Зеленського покласти край конфлікту між Києвом і проросійськими бойовиками, втім «нові плани ширшого припинення вогню можуть провалитися», цитує документ Голос Америки.

Читайте також"Дружній вогонь" прибулих в ОРДЛО російських снайперів збільшив кількість втрат серед бойовиків – розвідка

Відео дня

Росію згадують як «найнагальніший і найочевидніший виклик», і що Москва постійно провокувала європейців спробами втручання у європейські вибори тощо.

«Вона (Росія) також зробила дуже мало, або й нічого, щоб послабити протистояння на сході України, не залишивши Європейському Союзу іншого вибору, окрім як повторно продовжувати санкції», – вважають автори звіту, згадавши й французького президента Еммануеля Макрона, який закликав переглянути відносини з РФ.

Водночас автори звіту, серед яких і росіяни, висунули 12 кроків для досягнення миру в Україні. З-поміж яких – відновлення СЦКК, розширення теми перемовин «нормандської четвірки», збільшення кількості пунктів пропуску на Донбасі та розшук зниклих безвісти.

Крім того, пропонується відновлення інфраструктури Донбасу із залученням європейських інвесторів та Росії, створення вільної торгівлі з особливим податковим збором, поетапне зняття санкцій проти Росії за результатами Мінських угод.

Також європейці закликають продовжувати розмінування Донбасу та розпочати новий національний діалог з проблем ідентичності.