REUTERS

Як ідеться у повідомленні Центру новин ООН, про це заявив помічник генерального секретаря з прав людини Іван Шимонович, виступаючи в Женеві на 31-й сесії Ради ООН з прав людини.

Шимонович повідомив, що за час конфлікту на Донбасі понад 9 тисяч осіб було вбито і понад 21 тисячу поранено. У моргах України - близько тисячі неупізнаних тіл. В останні місяці кількість випадків загибелі цивільних осіб дещо знизилася, однак в районі лінії зіткнення люди все ще гинуть у результаті артилерійських обстрілів і вибухів боєприпасів, констатував він.

"Режим припинення вогню на сході країни, оголошений 1 вересня 2015 року й закріплений 23 грудня 2015 року "режимом повної тиші", перебуває під загрозою зриву", - заявив Шимонович.

Читайте такожТерористи атакували опорний пункт сил АТО біля Новотроїцького, відбувся прямий бій

За його словами, останнім часом "не спостерігалося широкомасштабних невибіркових обстрілів житлових районів", але по обидві сторони лінії зіткнення розміщується військова техніка, яка становить загрозу для життя мирних громадян і порушує їхнє повсякденне життя.

Шимонович наголосив, що виконання Мінських угод - єдина реальна стратегія досягнення миру на сході України. Він додав, що відновлення повного й ефективного контролю української влади над частиною кордону з Російською Федерацією допоможе зупинити потоки зброї і бойовиків з Росії.

Говорячи про важкі гуманітарні наслідки конфлікту, помічник генерального секретаря повідомив, що на сьогодні влада України зареєстрували 1,6 млн внутрішньо переміщених осіб. За інформацією українських органів влади, в моргах країни - близько тисячі невпізнаних тіл.

Читайте такожВідкинути ЗСУ від траси Горлівка-Донецьк: волонтер розповів, навіщо терористи наростили сили у районі Авдіївки

Представник ООН закликав владу України та бойовиків із самопроголошених "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" обмінюватися інформацією з ідентифікації останків та будь-якою інформацією про зниклих безвісти осіб.

За словами Шимоновича, у найважчій ситуації перебувають жителі територій, які контролюються бойовиками. Звідти надходить інформація про довільні затримання й катування.

Представник ООН також розповів про те, що з інших районів України, зокрема й Харкова, Одеси, Дніпропетровська і Запоріжжя, в офіс з прав людини надходять повідомлення про зникнення, затримання і навіть тортури.

Правозахисник висловив стурбованість з приводу того, що досі не встановлено винних у загибелі людей під час протестів на Майдані. За його словами, затягування з розслідуванням підриває довіру до системи кримінального правосуддя України.

Помічник генерального секретаря також розповів про порушення прав людини в Криму.