филлипс геращенко жемчугов / facebook.com/iryna.gerashchenko

"Це сталося вночі на полі біля Луганського аеропорту. Там, як відомо, йшли запеклі бої, і територія навколо замінована. Зачепившись правою ногою за розтяжку, я почув хлопок і зрозумів, що потрібно бігти. Не встиг. У момент вибуху інстинктивно намагався закрити себе руками... Коли отямився, зрозумів, що лежу в полі і нічого не бачу. І не тому, що на вулиці глибока ніч. Я повністю осліп. Відчував, як стікав кров'ю, і думав, що ось-ось помру. Перевернувся на спину і пролежав так, напевно, хвилин тридцять. Але смерть не настала, я все ще був у свідомості", - розповів він в інтерв'ю "Фактам".

Читайте такожЗвільнений з полону Жемчугов зізнався, що входив до партизанського загону

За словами Жемчугова, він хотів покінчити життя самогубством.

Відео дня

"Вирішив доповзти до дороги. Повз на звук машин. Якщо чесно, робив це не заради порятунку...я хотів покінчити життя самогубством, щоб не потрапити в полон. Я знав, що вночі по трасі з Росії в Луганськ йдуть «Урали» зі снарядами. Доповз до дороги і ліг під колону військової техніки. Подумки попросив вибачення у рідних... Але військові машини мене... об'їхали", - зазначив він.

Жемчугов припускає, що, швидше за все, його хтось помітив і кудись подзвонив, так як незабаром за ним приїхала машина.

"Мені вкололи знеболювальне, а що було далі, не пам'ятаю. Отямився через кілька днів у реанімації. Вже без рук", - розповів колишній полонений.

Як повідомляв УНІАН, 17 вересня, на Донбасі з полону бойовиків були звільнені ще двоє українців: Жемчугов і співробітник ООН Юрій Супрун.

Тяжкопораненого Жемчугова, у якого ампутовані кінцівки і вибиті очі, терористи утримували в полоні близько року. Співробітника ООН Супруна - з квітня поточного року.