Німеччина передасть Україні 18 гаубиць RCH 155 / фото t.me/ochen_zloy_chat

Самохідні артилерійські установки (САУ) RCH-155, які Німеччина має намір передати Україні, – перші в світі гаубиці, які можуть стріляти в русі. Це їхня "родзинка".

Говорячи про переваги зазначених САУ, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко відзначив, що всі сучасні західні гаубиці класні і у них є як схожі класності, так і "родзинки".

"Родзинкою" RCH 155 є те, що це перша у світі САУ, яка може стріляти в русі. При цьому рух бази не впливає на точність артилерійської установки. Це дозволяє даній САУ бути невловимою при веденні контрбатарейної боротьби противником, – розповів експерт. – Ну, а те, що у цій САУ повністю автоматизована система заряджання, можливість дистанційного керування вогнем, а також можливість синхронного ураження одного об'єкта 4 снарядами поспіль й зовсім не ізюм, а цимес якийсь!".

За його словами, САУ RCH 155 у багатьох моментах дуже схожа з PzH 2000:

"Наприклад, у них однакові стволи L52, схожа дальність стрільби – 40 км звичайними снарядами і до 54 км при використанні Vulcano і m982 Excalibur. Може застосовувати снаряди Smart – вистрілив і забув".

7 грудня стало відомо, що Німеччина передає Україні нову партію озброєння. У пакеті військової допомоги зокрема буде:

  • 18 одиниць 155-мм самохідних артилерійських установок RCH 155;
  • 20 бронетранспортерів Dingo;
  • 2 танкових тягача M1070 Oshkosh;
  • 80 пікапів;
  • 90 засобів протидії дронам.

Гармата-гаубиця RCH-155: загальна інформація

RCH 155 – 155-мм САУ, розроблена німецьким концерном Krauss-Maffei Wegmann і представлена в 2014 році.

У розпорядженні САУ – ствол довжиною 52 калібру (8 м), автоматична система зарядки з боєкомплектом в 30 споряджених снарядів і 144 модульних метальних заряду.

Являє собою гармату закритого типу на колісному шасі, побудованому на базі вузлів і агрегатів німецько-нідерландського багатоцільового бронетранспортера Boxer. У САУ встановлений більш потужний дизельний двигун з турбонадувом MTU 199TE20.

Постріл проводиться дистанційно екіпажем, що розміщується в кабіні САУ. Передбачена також можливість зарядки за постріл в ручному режимі.