За словами ініціатора проекту Володимира Яценко, навчання проводять професійні пілоти / фото en.wikipedia.org

Співзасновник "Монобанку" Володимир Яценко разом із групою волонтерів організував для військових курси операторів БПЛА та після успішного навчання забезпечує кожного сучасним безпілотником власного виробництва.

Про це йдеться в сюжеті "ТСН". 

"Інженери, програмісти, які входять до світового IT-топу, фахівці з аерокосмічного будівництва та навіть банкір, який за освітою радіофізик. Коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення, їм вистачило двох місяців, аби за допомогою новітніх технологій почати робити надсучасні безпілотники. Ці літальні апарати практично недосяжні для ворожої ППО та засобів радіоелектронної боротьби, адже зроблені з сучасних матеріалів, які у повітрі не розпізнають системи ворога. Апарати є, бракує фахівців, які вже на передовій зможуть ефективно літати. Волонтери вирішили це виправити", - йдеться в сюжеті.  

Відео дня

За словами ініціатора проекту Володимира Яценко, навчання проводять професійні пілоти, за плечима яких десятки тисяч льотних годин. Військові вивчають основи авіації, такі як аеродинаміка, навігація, метеорологія та ін. 

"Безпілотники потребують таких саме навичок, як і при керуванні великим бойовим літаком. Крім того, на тренуванні відпрацьовують усі ситуації, з якими оператор БПЛА може зіткнутися в реальному бою. Професійним пілотам вистачає кількох днів, аби навчити хлопців керувати безпілотниками – розвідувальниками, бомбардувальниками, корегувальниками. Вони дуже професійно володіють темою по плануванню завдань, корегування. Якщо це пілот "боїнга" і він налітав не менше, ніж десять тисяч годин, на великому літаку – це неймовірна база знань", - зазначив Володимир Яценко.

За його словами, черга з охочих навчитися керувати безпілотниками розписана на кілька тижнів наперед. З порожніми руками військові на фронт не повертаються. Окрім знань, волонтери забезпечують бійців і безпілотниками. Пройти курси та отримати БПЛА можна, зокрема, написавши Володимиру Яценко у приватні повідомлення у фейсбук, за умови наявності досвіду керування літаками та контракту зі Збройними Силами України. 

Як повідомлялося раніше, співзасновник "Монобанку" Володимир Яценко разом із групою інженерів із Дніпра налагодив виробництво сучасних українських безпілотників, які не досяжні для ворожих РЕБ і ППО та значно дешевше іноземних аналогів. Усі БПЛА після виробництва та тестування одразу передаються на фронт.