Для знищення кораблів РФ Україні потрібно сучасне озброєння / фото РИА Новости

Україна в разі отримання від Великобританії в межах військової допомоги ракет для патрульних катерів зможе ефективно протидіяти російській агресії в Чорному та Азовському морях. У разі потреби кораблі ворога будуть знищені.

Таку думку висловив колишній заступник начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко в коментарі "Обозревателю".

"Патрульні катери зможуть завдавати ракетних ударів по російських військових кораблях", – заявив Романенко.

За словами генерала, Великобританія може надати Україні ракети класу "корабель-корабель", які, втім, можна використовувати й по наземних цілях. Як пояснює Романенко, українські катери можуть за допомогою ракет знищувати противника, який поводитиметься агресивно. Певною кількістю ракет можна знищити навіть великий корабель. 

Читайте такожРФ стягнула війська в окупований Крим - розвідка

"Рішення про знищення ворожого корабля ухвалюється за потребою. Вивчіть випадок із Defender. У нас також є відповідні підходи з цього приводу. Є об'єктивні закони війни, зокрема можливість застосування різного виду зброї", – додав він.

Романенко прогнозує, що наявність в України такого озброєння призведе до зменшення числа російських провокацій у морях. 

"Провокації були, є і будуть, допоки Російська Федерація не змінить свій імперіалістичний агресивний курс. Але у нас з'явиться можливість більш потужної відповіді на них", – зауважив він. І уточнив, що мається на увазі асиметричне ведення боротьби. 

Озброєння від Великобританії: про що йдеться

Раніше стало відомо, що Великобританія надасть Україні ракетне озброєння та кораблі за стандартами НАТО. Окрім цього, нашій країні також передадуть технологію будівництва кораблів, що дозволить залучити до виробництва вітчизняних робітників та підтримати український бюджет. Про це розповів український посол у цій країні Вадим Пристайко.

Дипломат зазначив, що вже скоро Україна отримає від Британії два кораблі, які одразу увійдуть до складу Військово-морських сил. Це будуть два сучасні тральники, які відповідають стандартам НАТО, вони мають найсучасніше озброєння та найсучасніші можливості для пошуку та знешкодження мін. Такі кораблі стоять на озброєнні ВМС Великобританії.