Сьогодні в Україні відзначають День пам'яті та примирення / president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський перебуває з робочою поїздкою на Луганщині.

Читайте такожБойовики на Донбасі вчора 11 разів порушили "тишу"Про це повідомляється на сайті Офісу глави держави.

Планується, що в рамках поїздки Зеленський візьме участь у церемонії вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні.

Відео дня

Разом з президентом на Луганщину прибули посли країн «Великої сімки» та Європейського Союзу.

Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас опублікував фото з поїздки у своєму Twitter.

День пам'яті та примирення 8 травня

Кожного року 8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення. Цей день присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.

7 травня 1945 року у французькому місті Реймсі був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. Проте на вимогу Кремля 9 травня 1945 року о 00:43 за московським часом у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини".

За своєю суттю другий "Акт" підтвердив документ, підписаний днем раніше у Реймсі, і підтвердив час припинення вогню – 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня о 1:01 за московським).

У 2004 році рішенням 59-ї сесії Генеральної асамблеї ООН 8 та 9 травня було проголошено Днями пам’яті та примирення. Резолюція ООН пропонує державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам в один або обидва ці дні вшановувати пам’ять усіх жертв Другої світової війни.