Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп заявив в бесіді з журналістами, що Вашингтон не продасть Анкарі винищувачі-бомбардувальники F-35 через те, що та не відмовилася від купівлі у Росії зенітних ракетних комплексів (ЗРК) С-400.

Про це у вівторок, 16 липня, повідомляє Reuters.

Американський лідер підкреслив, що вважає ситуацію «дуже складною» і «несправедливою», і розповів, що обговорює її з турецькою владою. За його словами, Туреччина планувала закупити більше сотні літаків, але тепер не зможе цього зробити.

Відео дня

Читайте такожСША визначилися з пакетом санкцій проти Туреччини через російські С-400

Раніше 16 липня кандидат на пост міністра оборони США Марк Еспер заявив, що постачання турецької армії російських ЗРК підриває потенціал F-35.

Постачання С-400 в Туреччину почалися в п'ятницю, 12 липня. Президент республіки Реджеп Таїп Ердоган заявив, що угода з Росією щодо постачання ЗРК є найважливішою угодою для Анкари, і запевнив НАТО, що альянс стане сильнішим і виявиться вигодонабувачем від цієї угоди.

У той же час США та інші країни НАТО побоюються, що якщо у Анкари з'являться і С-400, і американські винищувачі п'ятого покоління F-35, то радари російських систем навчаться визначати і відслідковувати ці літаки.