REUTERS

Екс-прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер твердо висловився проти анексії української території Росією, але визнав, що Заходу доведеться співпрацювати з Путіним - у зв'язку з такими проблемами, як ісламський екстремізм.

Про це він сказав в інтерв'ю The Wall Street Journal, передає InoPressa.

"Ключ до пізнання Путіна в тому, що він російський націоналіст. Він вірить у посилену Росію. Він публічно засуджував розпад СРСР", - зазначив Блер.

Відео дня

Екс-прем'єр вважає, що стиль націоналізму Путіна популярний в Росії, а сам президент РФ з часом прийшов до відчуття, що Америка і Захід діють на шкоду російським інтересам.

Читайте такожНімецький політолог: Підтримка політики Путіна в Німеччині за останні місяці зменшилася

Блер також зазначив, що цілком підтримує тверду позицію щодо українського питання.

"Не можна залишатися байдужим, стикаючись з анексією території країни, яка розташована на порозі Європи. Або з тим фактом, що в Україні загинуло понад 4 тис. осіб, у тому числі майже 1 тис. після оголошення про припинення вогню", - додав екс-прем'єр.

Він вважає, що Захід повинен зайняти тверду і чітку позицію з цього питання. При цьому, є важливою готовність західних країн співпрацювати з Росією в необхідних питаннях - наприклад, у боротьбі з ісламістським екстремізмом.

Читайте такожЄвропа повинна бути готовою до „нераціонального сценарію” дій Путіна – екс-генсек НАТО

За словами Блера, Захід має займати тверду позицію щодо українського питання, але усвідомлювати, що Росія залишається могутнім гравцем і в деяких регіонах, включаючи Близький Схід, - важливим компонентом вирішення проблем.

Блер зазначив, що західна Європа та США мають бути повністю готові до самокритики, не в останню чергу у зв'язку з тим, як вони справлялися з проблемами в Україні: "заради блага інших країн регіону, дуже важливо, щоб Захід зайняв чітку позицію і стояв твердо".