REUTERS

Затверджений Конгресом США законопроект, який дає Україні статус головного союзника США поза блоком НАТО, є лише запевненням про кращі наміри. Але остаточне слово - надавати Україні зброю чи ні - залишається за президентом США Бараком Обамою, а він не горить бажанням це робити.

Про це у своїй колонці пише експерт Академії державної політики при Інституті Кеннана Майкл Кофман, передає ТСН.ua.

Експерт упевнений, що Білий дім цієї зими не зважиться на постачання зброї Україні.

Відео дня

"Посилаючи озброєння в країну, де разом з регулярною армією воюють кілька тисяч добровольців, ніхто не знає, де воно в підсумку опиниться. Немає ніякої гарантії, що солдати, обділені фінансуванням, не спробують його продати. А враховуючи, скільки танків, ракетних пускових установок, бронетранспортерів роздобули на полі бою сепаратисти, є ризик, що таким же чином вони отримають в руки новинки західного оборонпрому", - пише Майкл Кофман.

Читайте такожОбама сумнівається у запровадженні нових санкцій проти Росії

Експерт також нагадав, що багато американських політиків вважають, що американська зброя буде провокувати Росію і призведе до ескалації конфлікту.

"Як вирішити цю кризу мирним шляхом, у США не знають. Але те, що військовий шлях веде до провалу - це очевидно. А це означає, що зараз поставки зброї в Україну несуть для США більше ризику, ніж користі", - вважає Кофман.

Американський експерт зазначає, що існує серйозна небезпека для США розв'язати в Україні так звану проксі-війну з Росією, іншими словами - зробити "війну чужими руками".

Читайте такожАмериканська Barrett Firearms буде поставляти вогнепальну зброю українським військовим

"Країни, які втручалися у проксі-війни під час Холодної війни, заплатили за це дуже високу ціну, і було б ганьбою, якщо б це сталося в Україні. Це, мабуть, те, що турбує Білий дім", - підсумовує свою думку Майкл Кофман.