REUTERS

МВС Великобританії відзначило, що тільки за перші 9 місяців цього року 162 росіянина отримали так звані інвестиційні візи в Сполучене Королівство, повідомляє РБК з посиланням на Financial Times.

Ці дозволи на в'їзд в майбутньому спрощують отримання громадянства та придбання нерухомості в обмін на придбання цінних паперів британських компаній на суму від 1 до 10 мільйонів фунтів стерлінгів. Залежно від суми посвідку на проживання в цьому випадку можна отримати через 2-3 роки, а громадянство - через 5 років.

Британські офіційні особи підкреслюють, що за весь минулий рік інвестиційні візи отримали лише 118 осіб. Причому, якщо брати перші 9 місяців, то цей показник в 2014 році виріс на 69%.

Відео дня

Серед причин, що спонукають багатьох росіян їхати до Великобританії, експерти називають погіршення економічної ситуації на батьківщині, падіння курсу рубля, західні санкції та непрості відносини з державою (FT як приклад навела справа глави АФК "Система" Володимира Євтушенкова).

Читайте такожПрем'єра Британії розкритикували за провал імміграційної політики

Примітно, що такий ріст відбувся на тлі збільшення вимог до інвестиційних віз, які особливо популярні серед російських і китайських бізнесменів. У листопаді британський уряд прийняв нові правила, відповідно до яких нижня планка інвестицій у цінні папери піднімається до 2 мільйонів фунтів стерлінгів.

Крім того, якщо раніше можна було вкласти чверть необхідної суми в нерухомість, то тепер цього робити не можна. За однією з версій, причиною таких змін стало масове невдоволення напливом в Лондон іноземців, що скуповують у британській столиці будинки.