Центром шпионажа является посольство РФ в Берлине

Про це повідомляє Новое Время з посиланням на німецьку газету Frankfurter Allgemeine.

На тлі викриття і затримання російських шпигунів у США стали відомі подробиці роботи розвідки РФ і в інших країнах. Видання пише, що останнім часом німецька контррозвідка відзначає активізацію російських спецслужб.

“Центром шпигунства є посольство РФ в Берліні: приблизно третина з 120 працюючих у Німеччині російських дипломатів працюють на російські розвідслужби або яким-небудь чином пов'язані з ними, стверджують у Відомстві з охорони конституції Німеччини. Крім цього, займаються збором розвідданих співробітники авіакомпанії Аерофлот, різних російських новинних агентств, а джерелами найчастіше виступають журналісти, причому не тільки російські. Наприклад, нещодавно з'ясувалося, що російські спецслужби користувалися послугами італійських журналістів", - повідомляє видання.

Відео дня

Найбільш пріоритетними цілями для російських шпигунів у Німеччині є зовнішня, оборонна, фінансова, енергетична та європейська політика ФРН, продовжує Frankfurter Allgemeine.

Читайте такожУ Росії пропонують заборонити навчання студентів за кордоном, аби ті не стали шпигунами

“Зараз найбільший інтерес, за інформацією німецької контррозвідки, Росія проявляє по відношенню до різних політиків, політичних партій і суспільних груп до економічних санкцій проти Росії, а метою є депутати Бундестагу і співробітники міністерств. Тим не менш, шпигуни, як правило, воліють не виходити прямо на них, а на співробітників політичних фракцій, через чиї руки проходить діловодство. Також багату на сировину Росію вкрай цікавить німецька енергетична політика: Москва хоче отримати відповідь на питання, як Німеччина, будучи однією з найбільш потужних економік світу, збирається компенсувати відмову від ядерної енергії і яка роль при цьому відводиться поновлюваних джерел енергії", - йдеться в статті.

Крім агентів, при зборі інформації Росія також використовує останні технічні розробки, стверджує автор статті. Так, на початку 2013 року з'явилися відомості про широкомасштабний шпигунстві російських спецслужб в кіберпросторі проти МЗС ФРН, посольств у країнах Східної Європи і німецьких міністерств. Операція називалася Червоний жовтень, пише видання.