Ілюстрація / REUTERS

Мінфін США прийняв рішення виключити "Русал" Олега Дерипаски із санкційного списку.

При цьому сам олігарх залишиться під санкціями, передає Бі-Бі-Сі.

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) в середу повідомило конгрес про рішення зняти санкції з групи компаній En+, "Русала" і ВАТ "Євросибенерго", повідомив мінфін США.

Відео дня

Як йдеться в повідомленні OFAC, частка Дерипаски в En+ буде знижена із 70% до 44,95%. Санкції будуть припинені протягом 30 днів.

"Ми підкреслюємо, що сам Дерипаска залишиться у списку санкцій", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожРосійська компанія «Русал» може оголосити технічний дефолт через санкції США

Одним із можливих власників пакету Дерипаски в En+ може стати російський ВТБ банк або інша фінансова організація, що не знаходиться в списку санкцій (SDN-list), уточнює OFAC. Частину акцій бізнесмен повинен буде передати благодійному фонду.

OFAC залишає за собою право повернути в санкційні списки пов'язані з Дерипаскою компанії, якщо вони порушують умови, на яких їх погодилися вивести з-під санкцій.

Дерипаска і вісім його активів, включаючи компанію-виробника алюмінію "Русал", були внесені в санкційний список мінфіну США 6 квітня.

У тому ж місяці в мінфіні США заявили, що готові зняти санкції з "Русала", якщо Дерипаска знизить свою частку в компанії нижче контрольної (частка Дерипаски в En+ становить 66,08%, через цю компанію він володіє 48,13% в "Русалі"). Крім того, компанія повинна була звернутися до OFAC з проханням про виключення з санкційних списків.

Незабаром в En+ повідомили, що Дерипаска погодився знизити частку в En+ нижче 50%. Це йому запропонував зробити незалежний голова ради директорів En+ лорд Грегорі Баркер, говорилося в документах компанії.