Москва намагається кинути Заходу виклик у небі / vpk-news.ru

На північ від Сирії, вздовж кордонів Східної Європи і до Полярного кола Росія будує мережу систем протиповітряної оборони, яка може стати загрозою для армії США.

Не виключено, що Вашингтону доведеться переглянути свою позицію як незаперечної головної сили в небі. Російські ракетні установки С-400 можуть утворити небезпечний щит в повітрі, що змінить розрахунки США і їхніх союзників для потенційних гарячих точок, пише Wall Street Journal.

Росія хвалиться, що радари С-400 здатні виявити навіть найновіші стелс-літаки. Зараз вони охоплюють західну частину Сирії, яка межує з Туреччиною, Середземним морем й Ізраїлем. Правда в тому, що ці радари так і не були випробувані в реальному бою. Однак, сама їх присутність на сирійській території змусила винищувачі коаліції на чолі зі США уникати контактів з ними. Командир російських ВПС Віктор Гумьонний сказав, що західні літаки розверталися, «як тільки електронні індикатори на борту говорили їм, що за ними стежать».

Відео дня

Читайте такожBusiness Insider: У США знають, як розібратися з російськими С-400 в Криму і Калінінграді

Російські тактики гібридної війни проти Заходу, які включають втручання у чужі вибори і кампанії з дезінформації, привернули велику увагу конгресменів і уряду США. Але поширення С-400 вказує і на те, як багато Росія інвестує в традиційну військову вогневу потужність.

«Нам пора зрозуміти, що період абсолютного домінування США у небі закінчився», - сказав директор оборонної програми Центру нової американської безпеки Елбрідж Колбі.

Пентагон визнає, що розгортання С-400 в Сирії змусили союзників внести деякі зміни в свої повітряні операції. Однак, американські військові наполягають, що вони зберегти свободу пересування у повітряному просторі.

«Ми можемо продовжувати діяти там, де нам потрібно», - пояснили в американському Міноборони.

Білий дім перекроїв Стратегію національної безпеки США в кінці 2017 року під нові загрози. В документі зазначено, що Росія «розгортає військові можливості, націлені позбавити Америку доступу в часи кризи і кинути виклик нашій можливості діяти вільно».

«Росія оспорює наші геополітичні переваги», - йдеться в американському документі.

Двопартійна комісія, створена Конгресом для оцінки змін у національній стратегії, які внесла адміністрація Дональда Трампа, підтвердили ці страхи у своєму звіті, оприлюдненому в листопаді. Комісія дійшла висновку, що Росія «добивається встановлення своєї регіональної гегемонії і проектування сили на глобальному рівні». Також конгресмени вважають, що російські дії «загрожують життєво важливим інтересам США» і націлені на зменшення американських військових переваг.

Читайте такожBrookings Institute: Захід помилково забув, чим Україна пожертвувала заради його безпеки

Кремль вже давно намагається підірвати світовий порядок на чолі зі США. За допомогою своєї дедалі більш агресивної зовнішньої політики він хоче створити світ, який би був поділений на сфери впливу під контролем Москви, Вашингтона і Пекіна. Втім, відкрите протистояння проти американської сторони Росія не може собі дозволити. Її оборонний бюджет в 10 разів менший, ніж у Пентагона. Вона окупувала український Крим і вторглася в Сирію. Але її військові можливості в небі і в морі значно відстають від тих, які є в армій США і Китаю.

У Сирії в аваріях літаків загинуло більше російських військових, ніж від рук ворогів, згідно з офіційними російськими даними. Єдиний авіаносець Росії «Адмірал Кузнєцов» на ремонті. В жовтні на судно впав кран, завдавши йому непоправної шкоди. Тож С-400 – це єдине, що може дати російському автократу Володимиру Путіну можливість погрожувати західним військовим у разі виникнення нових криз у Європі, на Близькому Сході чи в Північній Кореї. У Пентагоні кажуть, що поки що російська поведінка не змінила домінуючу позицію Америки.