Власник збройової компанії «Емко» Омелян Гебрев / фото theins.ru

The Insider і Bellingcat вдалося встановити, що третій (поряд з «Петровим» і «Бошировим») учасник замаху в Солсбері, що ховається під ім'ям «Сергій В'ячеславович Федотов», був пов'язаний з отруєнням «Новачком» постачальника зброї в Україну. Мова йде про замах на болгарського підприємця Омеляна Гебрева у квітні 2015 року.

Про це повідомляє The Insider.

Своє агентурне ім'я Федотов, як і Чепіга з Мішкіним, отримав у 2010 році і в наступні 8 років активно подорожував по Європі та Середній Азії. Так, «Фонтанка» раніше звертала увагу на те, що Федотов одночасно з «Бошировим» й «Петровим» подорожував спочатку в Прагу в 2014 році, а потім в Британію - під час отруєння Скрипалів.

Відео дня

Федотов також відвідував Болгарію, коли там отруїли місцевого підприємця Омеляна Гебрева. Як встановила експертиза — він був отруєний речовиною класу «Новачок».

Читайте такожСША внесли до санкційного списку "Петрова" і "Боширова"

24 квітня 2014 року «Федотов» прилетів з Москви в курортне болгарське місто Бургас. У нього був зворотний квиток на 30 квітня, але вже ввечері 28-го він опинився в Стамбулі, де терміново купив квиток до Москви. Раніше в цей день підприємець Омелян Гебрев був госпіталізований, після того як втратив свідомість на прийомі, який він влаштовував в Софії. Приблизно в той же час погано себе відчули син Гебрева і один з топ-менеджерів компанії. Всіх трьох госпіталізували з симптомами важкого отруєння.

Лабораторія Гельсінського університету, що спеціалізується на хімічній зброї, змогла встановити сліди двох органофосфатів, які свідчили про те, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною, що належить до сім'ї «Новачка».

Через місяць Гебрев вийшов з коми і його стан став поліпшуватися. Пізніше він розповів Bellingcat і The Insider, що в травні його стан знову різко погіршився і він знову потрапив до госпіталю. Відзначається, що в травні «Федотов» літав в Болгарію на три дні, а повернувся назад не замовленим рейсом, а зробивши гак через Сербію.

На питання про те, чому він міг представляти інтерес для ГРУ, Гебрев відповів, що бачить лише два можливі мотиви: по-перше, його компанія поставляла зброю в Україну, а по-друге, Росія могла претендувати на збройовий завод, що знаходився під контролем його компанії.

Як повідомляв УНІАН, третій агент російських спецслужб, пов'язаний з отруєнням Сергія Скрипаля в Солсбері, залишився в Британії після замаху. За інформацією Telegraph, офіцер під вигаданим ім'ям Сергій Федотов прибув до Великобританії одночасно з Олександром Петровим і Русланом Бошировим і повинен був разом з ними повернутися до Москви. Однак перед вильотом він скасував свою реєстрацію на рейс.