Ілюстрація / REUTERS

Члени Європарламенту підтримали резолюцію, що закликає до нових санкцій для покарання державних і недержавних суб'єктів, відповідальних за грубі порушення прав людини.

Про це повідомляє прес-служба Європарламенту, передає "Європейська правда".

У резолюції, прийнятій у четвер, Європарламент закликає до створення нового режиму санкцій на рівні ЄС для заморожування активів та заборони видачі віз особам, які беруть участь у серйозних порушеннях прав людини.

Відео дня

Читайте такожУ Конгресі США закликали запровадити санкції проти причетних до вбивства Нємцова

Цей список має містити державні і недержавні суб'єкти, які сприяли, фізично, фінансово або через акти системної корупції, до таких зловживань і злочинів по всьому світі.

Члени Європарламенту заявляють, що рішення щодо переліку та вилучення з нього осіб, причетних до таких дій, має ґрунтуватися на чітких, прозорих та специфічних критеріях, безпосередньо пов'язаних зі скоєним злочином, щоб гарантувати ретельний судовий перегляд.

Вони також закликають країни Євросоюзу створити механізм для запровадження санкцій і загальноєвропейський нагляд, оскільки за останні місяці були випадки, коли європейські компанії та країни порушили санкції ЄС.

Читайте такожСША ввели нові санкції проти поплічників Мадуро

Новий режим санкцій зміцнив би роль ЄС як глобального гравця щодо прав людини і повинен символічно носити ім'я Сергія Магнітського, кажуть депутати. 

Санкції проти фігурантів так званого "списку Магнітського" вже схвалили Латвія, Литва, Естонія, Канада, Велика Британія та США.

"Закон Магнітського" отримав свою назву за ім'ям загиблого у 2009 році в російській в'язниці юриста, який розкрив фінансові махінації російських посадових осіб і громадян, в результаті яких було присвоєно 260 мільйонів доларів з грошей платників податків. Магнітський був затриманий, провів 358 днів в ув'язненні і був підданий тортурам, а потім помер у в'язниці.

Як повідомляв УНІАН, у березні ЄС планує запровадити санкції проти росіян через агресію у Керченській протоці.