Ілюстрація / REUTERS

Швидкі катери і вишукані яхти замість понтонів. За штурвалом - шкіпери з Росії, Грузії і України. А в сховку суден - біженці з Близького Сходу. Російська мафія заробляє на нових маршрутах імміграції в Європу.

Про це пише Gazeta Wyborcza, нагадуючи, як голова правлячої в Італії партії "Ліга" Маттео Сальвіні заявляв про те, що "незаконна міграція зведена до нуля". Видання зауважує, що агресивна риторика Сальвіні, який закликав до відділення в автономію Півночі Італії, здобула йому підтримку ксенофобів і на Півдні. Але, як і більшість заяв Сальвіні, про мігрантів він теж зухвало збрехав. За даними МВС Італії, яким він керує, в 2019 році до 15 квітня в країну потрапили 625 нелегалів з Тунісу, Марокко, Бангладеш, Ірану, Сомалі, Туреччини і Західної Африки.

Читайте такожНа півночі Греції тривають сутички між поліцією і мігрантами

Відео дня

Однак, офіційні дані не враховують мігрантів, які прибувають через нові маршрути, які організували мафіозні групи з Росії й Іраку. Вони проходять через Туреччину і Грецію. Мафія, яка наживається на біженцях з Африки і Азії, не цікавить італійського міністра, який всю свою енергію скерував на те, щоб блокувати порти, через які прибувають порятовані в морі люди. Також він бореться з громадськими організаціями, які допомагають біженцям.

Як пише італійська газета L'Espresso, нещодавно з'явився новий спосіб для мігрантів потрапити в Італію. Вони пливуть під палубою дорогих моторно-вітрильних яхт. Прибувши в Апулію чи на Сицилію, іммігранти зникають, не потрапивши в поле зору італійських прикордонників. Ці яхти належать російській мафії. За раз судно перевозить до 70 людей. Кожен перевізник збирає більше 10 тисяч доларів кожного біженця. Такі подорожі відбуваються кожного тижня.

Пасажирами часто стають курди, іракці, пакистанці. Капітани яхт, яких все ж вдалося арештувати, були громадянами Росії або грузини, які отримали нещодавно російський паспорт. Тому їхня екстрадиція ускладнюється. Яхти зазвичай зареєстровані в американському штаті Делавер.

"Ми тікали з Іраку, тому що моя дружина опинилася в небезпеці через свій "надто західний" стиль життя", - розповідає 30-річний втікач з Іраку.

Читайте такожБританія і Франція посилять патрулювання в Ла-Манші через навалу мігрантів

"З Ірбілу дісталися до Анкари, а звідти в Аксарай. Там підійшов до нас якийсь чоловік. Він дав нам контакти перевізника", - додав він.

Цю ж історію переказують й інші, хто втік в Європу через Туреччину. Контакти налагоджують турки, які виступають в ролі перекладачів. Потім вони відводять біженців в порт, де їх зустрічають росіяни. Звідти вони пливуть в Італію. За перевезення росіяни вимагають великі суми. Іракець і його дружина заплатили більше 20 тисяч доларів.

Судном керували двоє росіян. Мігранти сиділи шість днів, замкнені в трюмі без їжі. Перевізники давали їм лише воду. Місто Барі - головний центр російської мафії, яка возить нелегалів. Штаб-квартира розташована на віллі чоловіка на ім'я Мераб Джангвеладзе. У Барі також живе найбільша діаспора з країн колишнього СРСР.

Читайте такожСотні мігрантів штурмували іспанський анклав на півночі Африки

Джангвеладзе відсидів у італійській в'язниці кілька років за організацію пограбувань, нападів, відмивання грошей і виробництво фальшивих документів. Тепер він заробляє на біженцях. Серед шкіперів його яхт є також громадяни України. Вони добре підготовлені і здатні керувати судном навіть під час шторму. Вони базуються у водах поблизу Анатолії. А для мафії працюють як вільно наймані робітники. В середньому їм платять по 3 тисячі доларів за рейс. За останні 4 роки у Італії арештували 60 українських шкіперів. Але після нетривалого ув'язнення вони повертаються до справ.