Ілюстрація REUTERS

США внесли до чорного списку чотири технологічні компанії та інститут комп'ютерних технологій з Китаю.

Про це пише Bloomberg з посиланням на повідомлення Міністерства торгівлі США, передає РБК.

Мова йде про компанії Higon (китайський партнер виробника AMD), Sugon (міністерство називає його мажоритарним власником Higon), Chengdu Haiguang Integrated Circuit та Chengdu Haiguang Microelectronics Technology (за даними американців, Higon володіє частками в обох компаніях).

Відео дня

Читайте такожHuawei оцінила збитки через санкції США: продажі смартфонів скоротилися на 40%

Крім того, під обмеження потрапив Цзяннаньський університет комп'ютерних технологій.

Як і у випадку з Huawei, цим компаніям заборонено купувати американське програмне забезпечення та обладнання. Міністерство торгівлі пояснило санкції тим, що зазначені організації загрожують національній безпеці США, так як розробляють "суперкомп'ютери" для китайської армії або в співпраці з військовими.

Bloomberg зазначає, що обмеження були введені напередодні саміту президента США Дональда Трампа і голови КНР Сі Цзіньпіна на G20 в Осаці, де сторони планували обговорити торговельну угоду.

Як повідомляв УНІАН, президент США Дональд Трамп 15 травня підписав указ про надзвичайний стан та заборонив американським компаніям використовувати закордонне телекомунікаційне обладнання, що становить ризик для національної безпеки.

Назви компаній або країн, що потенційно становлять загрозу національній безпеці, в тексті указу не згадуються. Однак представники адміністрації раніше говорили про загрозу з боку китайської телекомунікаційної компанії Huawei. У Вашингтоні припускають, що обладнання виробництва Huawei може використовуватися органами держбезпеки КНР в їх інтересах. У китайській компанії ці припущення заперечують.

Міністерство торгівлі США внесло телекомунікаційну компанію Huawei і 70 її філій у чорний список.