Ілюстрація / REUTERS

Західні країни на чолі зі США повинні розробити комплексну стратегію для протистояння російському впливу в світі.

Про це йдеться у доповіді «Російські стратегічні наміри» (Russian Strategic Intentions), підготовленій для Міністерства оборони США, повідомляє «Голос Америки».

Документ на 137 сторінках готували понад 20 експертів з багатьох аналітичних центрів США. Доповідь було надано Пентагону в травні, але її зміст став відомий публіці зовсім нещодавно - на велику експертну роботу звернуло увагу видання Politico.

Відео дня

Контр-адмірал і заступник директора з глобальних операцій в Об'єднаному комітеті начальників штабів Джеффрі Черевко зазначає у вступі до доповіді, що в прийдешню епоху суперництва великих держав - таких, як США, Росія і Китай – сутички між сторонами все частіше будуть відбуватися «нижче рівня збройного конфлікту» із зростанням застосування нетрадиційних військових тактик. Росія намагатиметься й надалі сіяти нестабільність, використовуючи різні способи впливу - геополітичні, економічні і військові, а іноді й суміш їх усіх.

Читайте такожНАТО знову зазивали Росію відновити дотримання ракетного договором

У розумінні Москви, як вважають деякі з авторів доповіді, міжнародні відносини, зокрема російсько-американські, є «грою з нульовою сумою», в якій може виграти лише одна сторона. Крім того, як зазначають автори, Кремль вважає, що США використовують принципи демократії для зміни політичних режимів, зокрема в колишніх радянських республіках, які, як вважає Москва, повинні залишатися до сфери її впливу.

При цьому одні автори відстоюють ідею окресленої «сірої зони» - набору сфер активності, діючи в яких, Москва не ризикує спровокувати прямий збройний конфлікт з країнами Заходу. Інші ж експерти кажуть, що «сірої зони» як такої не існує, і російське керівництво вже бачить себе таким, що веде війну із Заходом, - просто це «холодна війна», яка ведеться сучасними засобами.

Автори доповіді зазначають, що Європа залишається одним із основних регіонів для поширення пропаганди, ведення кібервійни і таємних операцій, купівлі політичного впливу, втручання в політичні процеси, використання економічних, енергетичних важелів, а іноді й застосування напіввійськових методів. Особливо уразливі до дій Кремля країни Східної Європи.

«Росія явно дає зрозуміти, що не збирається відступати в тих регіонах, які колись входили до її сфери впливу», - пишуть автори доповіді, нагадуючи про анексію Росією Криму, підтримку проросійських сил на Донбасі, вплив на російськомовне населення в балтійських та інших європейських країнах, а також збереження «заморожених» конфліктів на пострадянському просторі.

Країни Західної Європи, як зазначають автори доповіді, є для Кремля мішенню як з метою зменшення їхнього впливу на Східну Європу, так і в прагненні Москви в цілому порушити світовий порядок, заснований на західних ліберальних цінностях.

«Західна Європа є найближчим союзником США у тому, що стосується захисту та поширення ліберальних цінностей. Без Європи США, можливо, залишаться останнім потужним прибічником лібералізму», - зазначають автори доповіді.

Для протистояння поширенню російського впливу в Європі, як зазначають автори доповіді, США повинні продовжувати зміцнювати свої зв'язки з європейськими країнами, підтримуючи політичний лібералізм і демократичні інституції. Особливу увагу слід приділити Болгарії, Румунії та Україні.

Автори також зазначають, що підхід Заходу має бути сфокусований на стримуванні Росії, але провокування її потрібно уникати. Так, ряд авторів вважає, що НАТО не повинен приймати найближчим часом до своїх лав нових членів, наприклад, Україну, або посилювати свій вплив у таких нейтральних країнах, як Фінляндія.

Експерти радять посилювати співпрацю з країнами, які не є членами Північноатлантичного альянсу, через партнерські програми, на кшталт «Європейської політики сусідства» Європейського Союзу. У той же час НАТО повинен зміцнювати військовий потенціал на своєму східному кордоні.

Як зазначив у коментарі Російській службі «Голосу Америки» директор Центру військово-політичного аналізу в Гудзонівському інституті Річард Вайц, саме вплив Москви в Європі, що зростає, особливо на тлі окупації Росією Криму, став однією з причин, з якої Пентагон був зацікавлений в отриманні оцінки дій Росії широкою експертною групою.

Вайц також сказав, що «дії Кремля з використання слабких місць демократичних суспільств виявилися дуже ефективними». Експерт вважає, що демократичним західним країнам непросто протистояти тактикам Росії і схожим діям Китаю та Ірану, оскільки Захід не може вдаватися до таких самих методів.

Читайте такожРосійський політолог пояснила, як Кремль стає «жертвою власного шахрайства»

Як повідомляв УНІАН, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) представило програму з протидії посилення впливу Кремля в світі - Framework for Countering Malign Kremlin Influence, CMKI.

Директора агентства Марк Грін заявив, що в рамках програми Вашингтон готовий надати фінансову допомогу країнам-партнерам США для зменшення їх економічної залежності від Росії, а також допомагати в питаннях поліпшення захисту регіональних енергетичних систем від хакерських атак.

Крім того, в рамках програми CMKI США збираються допомогти державам-партнерам навчитися виявляти спрямовану проти західних країн дезінформацію і створити у себе вдома систему незалежних ЗМІ та інформаційних служб.

Ще один напрямок нової програми - створення більш диверсифікованих і демократичних партійних систем у державах-партнерах.