У виборах не бере участь опозиційний лідер Аслан Бжанія / panoramio.com

У самопроголошеній республіці Абхазія сьогодні відбуваються президентські вибори.

Читайте такожРосія в річницю початку війни з Грузією відновила монтаж огорожі на лінії розмежування (відео)

Як повідомляє Радіо Свобода, на пост очільника республіки претендують дев'ять кандидатів, зокрема й чинний президент Рауль Хаджімба.

Відео дня

За передвиборчими оцінками соціологів, жоден з кандидатів у першому турі не набере необхідних для перемоги 50 відсотків голосів. Головними кандидатами на вихід у другий тур, крім Хаджімби, експерти називають лідера опозиційної партії Алхаса Квіцінію і ще одного опозиціонера Олега Аршбу.

У виборах не бере участі опозиційний лідер Аслан Бжанія. Через його хворобу вибори було перенесено, спершу їх планувалося провести 21 липня. Однак Бжанія не зміг завершити лікування і до нового терміну і тому не став висувати свою кандидатуру. Бжанія закликав підтримати кандидатуру Алхаса Квіцініі.

Право на участь у виборах має більш як 100 тисяч осіб, власники паспортів самопроголошеної республіки. Загалом на території Абхазії відкрито 152 виборчі дільниці і ще дві - в Росії, одній з небагатьох країн, які визнають незалежність Абхазії. Переважна більшість членів ООН вважає Абхазію частиною території Грузії.

МЗС Грузії назвало голосування «черговою безуспішною спробою леґітимації дій щодо незаконної окупації Абхазії і спрямованих на фактичну анексію регіону», нагадавши про те, що з Абхазії раніше були вигнані кілька сотень тисяч етнічних грузинів, які тепер позбавлені в республіці права голосу.