REUTERS

Як повідомляє Newsweek з посиланням на японських військових, в цьому році станом на 31 березня винищувачі Росії залетіли на територію Японії 944 рази. В японському міністерстві оборони кажуть, що це на 16% більше, ніж за аналогічний період минулого року, пише ZN.

Читайте такожНАТО знову підняв винищувачі на перехоплення військового літака РФ над Балтією

Таким чином, російські військові побили власний рекорд зневаги до кордонів сусідньої країни, який вони встановили ще в 1984 році. Тоді літаки незаконно потрапили в японське небо лише на один раз менше. В Токіо непокояться через пожвавлення російської військової активності з огляду на те, що інший її великий сусід – Китай – теж влаштовує провокації на кордоні. На думку японських військових, ворог часів Холодної війни в Кремлі намагається знову розв'язати небезпечну гру з усім світом після того, як анексував Крим і розв'язав війну в Україні.

Відео дня

Читайте такожУ Японії заявили про підвищену активність російської та китайської авіації

У відповідь на це Японія збільшує витрати на оборону і збирається закупити сучасніше обладнання для армії, а також патрульні літаки великої дальності польоту, вантажні літаки, гелікоптери і десантні літаки Boeing V-22, а також винищувачі F-35.

Прем'єр-міністр Сіндзо Абе також збирається пом'якшити конституційні обмеження щодо оборони, які були вписані в основний закон Японії після Другої світової війни. Тож японські військові зможуть більш вільно діяти за кордоном і поглиблювати свою співпрацю з США.

Нещодавно повітряна поліція Латвії перехопила військовий літак РФ над Балтійським морем. 

В останні місяці літаки військово-повітряних сил НАТО вже неодноразово перехоплювали російські військові літаки над Балтикою. За даними альянсу, в 2014 році літаки НАТО піднімалися в повітря на перехоплення російських літаків в три рази частіше, ніж роком раніше.