Дональд Трамп / REUTERS

Білий дім опублікував офіційну розсекречену стенограму телефонної розмови президента США Дональда Трампа з українським лідером Володимиром Зеленським. Саме ця розмова від 25 липня спричинила скандал у Вашингтоні, через який над Трампом нависла загроза імпічменту.

Адміністрація американського президента спочаткувідмовлялася публікувати повний текст розмови із Зеленським. Але під тиском ЗМІ й Конгресу все ж сьогодні на сайті Білого дому з’явився документ зі стенограмою. То про що ж говорили Трамп і Зеленський? Ми зробили для вас переклад документу з англійської мови. Далі повний текст діалогу президентів США й України.

Читайте такожЗМІ США про імпічмент Трампа: Нарешті почалось, але Україна притихла

Відео дня

Дональд Трамп: Вітаю з чудовою перемогою. Ми всі спостерігали зі США і ви показали чудову роботу. Ви піднялися з кінця, не маючи великих шансів, і здобули перемогу з легкістю. Це фантастичне досягнення. Вітаю!

Володимир Зеленський: Ви абсолютно маєте рацію, пане президенте! Ми дійсно здобули велику перемогу і тяжко працювали над цим. Ми працювали багато, але хочу зізнатися, що мав змогу повчитися у вас. Ми використали кілька ваших навичок і знань і змогли їх використати як приклад під час наших виборів. І так,  це правда, що це були унікальні вибори. Ми були в унікальній ситуації, коли ми були здатні досягти виняткового успіху. Можу вам сказати наступне. Перший раз ви зателефонували мені, щоб привітати після того, як я переміг на президентських виборах. А вдруге ви телефонуєте зараз, коли моя партія перемогла на парламентських виборах. Гадаю, мені потрібно частіше балотуватися, щоб ви частіше мені телефонували. Так ми зможемо частіше спілкуватися телефоном.

Трамп (сміється): Це дуже хороша ідея. Гадаю, ваша країна дуже щаслива через це.

Зеленський: Так. По правді кажучи, ми намагаємося тяжко працювати, тому що хочемо розчистити болото в нашій країні. Ми привели з собою багато нових людей. Не старих політиків, типових політиків. Тому що ми хотіли отримати новий формат, новий тип уряду. Ви чудовий вчитель для нас в цьому.

Трамп: Що ж, дуже приємно, що ви так кажете. Мушу сказати, ми багато робимо для України. Ми доклали чимало зусиль і часу. Набагато більше, ніж європейські країни. Вони повинні допомагати вам більше, ніж вони це роблять. Німеччина майже нічого не зробила для вас. Вони лише говорять. Гадаю, це те, про що ви повинні насправді їх запитати. Коли я розмовляв з Ангелою Меркель, вона говорила про Україну. Але вона нічого не робить. Багато європейських країн поводяться так само. Думаю, це дещо, на що вам варто звернути увагу. Але США дуже добре поводилися з Україною. Я б не сказав, що це завжди взаємно, тому що відбуваються нехороші речі. Але США дуже добре ставляться до України.

Читайте такожУ США оголосили про початок процедури імпічменту Трампа (відео)

Зеленський: Ви абсолютно праві. На всі 100%. І я можу вам сказати наступне. Я розмовляв з Ангелою Меркель і зустрічався з нею. Я також зустрічався й розмовляв з Макроном. Я сказав їм, що вони не роблять те, що варто було б, у питанні санкцій. Вони не виконують санкції. Вони не працюють для України так, як мали б. Виявляється, якщо подумати логічно, Європейський Союз повинен бути нашим найбільшим партнером. Але технічно США значно більший партнер ніж ЄС. І я дуже вдячний вам за це, тому що США роблять багато для України. Значно більше, ніж Євросоюз, особливо коли вони говорять про санкції проти Російської Федерації. Я б також хотів подякувати вам за велику підтримку у сфері оборони. Ми готові перевести співпрацю на наступний крок. Зокрема, ми майже готові купити більше Javelin у США для оборонних цілей.

Трамп: Я б хотів попросити вас про послугу. Тому що наша країна багато пережила. І Україна багато знає про це. Я б хотів, щоб ви з’ясували, що сталося в цій ситуації в Україні, про яку кажуть в Crowdstrike… Гадаю, у вас є хтось серед заможних людей… Сервер, вони кажуть, що він в Україні. Багато речей відбулося, ціла ситуація. Думаю, ви оточуєте себе частиною тих самих людей. Я б хотів, щоб Генпрокурор зателефонував вам чи комусь з ваших людей і розібрався у всьому. Як ви бачили вчора, весь цей нонсенс закінчився дуже поганою роботою чоловіка на ім’я Роберт Мюллер, некомпетентною роботою. Але кажуть, що все почалося в Україні. Будь-що, що у ваших силах, дуже важливо, щоб ви зробили все можливе.

Зеленський: Так, для мене це важливо, як і те, що ви сказали раніше. Для мене як президента це дуже важливо. І ми відкриті для будь-якої подальшої співпраці. Ми готові відкрити нову сторінку співпраці у відносинах між США й Україною. Саме тому я нещодавно відкликав посла зі США. Його замінить дуже компетентний і дуже досвідчений посол, який буде тяжко працювати, що переконатися, що наші країни зближаються. Я б також хотів і сподіваюся на те, що він користуватиметься вашою довірою і впевненістю, щоб ми могли ще глибше співпрацювати. Я особисто вам скажу, що один з моїх помічників розмовляв з паном Джуліані нещодавно. І ми сподіваємося, що пан Джуліані зможе приїхати в Україну і провести зустріч, коли він буде тут. Я лише хотів вас ще раз запевнити, що в нашому оточенні у вас лише друзі. Я подбаю про те, щоб оточити себе найкращими й найбільш досвідченими людьми. Я також хотів сказати вам, що ми друзі. Ми чудові друзі й ви, пане президент, маєте друзів у нашій країні. Тож ми можемо продовжити наше стратегічне партнерство. Я також планую оточити себе чудовими людьми. І на додачу до того розслідування, я гарантую, що як президент України всі розслідування будуть проведені відкрито і прозоро. В цьому я вас можу запевнити.

Читайте такожWashington Post: Зустріч Зеленського з Трампом відкладали через адвоката президента США

Трамп: Добре, тому що я чув, що у вас був прокурор, який добре працював, але його звільнили. І це насправді несправедливо. Багато людей говорять про це. Що дуже хороший прокурор був звільнений, і що деякі дуже погані люди причетні до цього. Джуліані дуже шанована людина. Він був мером Нью-Йорка, хорошим мером, і я б хотів, щоб він вам зателефонував. Я попрошу його і генпрокурора зателефонувати вам. Руді добре знає, що відбувається, і він дуже здібний хлопець. Якби ви змогли поговорити з ним, це було б чудово. Колишній посол із США, жінка, була поганою новиною. І люди, з якими вона мала справи в Україні, були поганою новиною. Я просто хочу, щоб ви знали це. Ще одне. Багато розмов стосуються сина Байдена і того, що Байден зупинив розслідування. Тож багато людей хочуть з’ясувати це. Було б чудово, якби ви й Генпрокурор зробили все, що можна. Байден вихвалявся, що він зупинив розслідування. Тож якби ви могли глянути на це… Для мене це звучить жахливо.

Зеленський: Я хотів сказати вам про прокурора. Перш за все, я розумію і поінформований про ситуацію. Оскільки ми здобули абсолютну більшість в нашому парламенті, наступний Генеральний прокурор буде на 100% моєю людиною, моїм кандидатом, який буде схвалений парламентом і розпочне роботу у вересні. Він чи вона гляне на цю ситуацію, особливо щодо компанії, яку ви згадували в цьому питанні. Питання розслідування справи – це насправді питання забезпечення відновлення чесності. Тож ми подбаємо про це і будемо працювати над розслідуванням справи. Перед усім, я б хотів попросити вас, якщо ви маєте будь-яку корисну інформацію, яку можете надати нам, це було би дуже корисно для розслідування. Щоб ми здійснили правосуддя в нашій країні. Щодо посла США в Україні, наскільки я пам’ятаю, її прізвище було Йованович. Чудово, що ви першим сказали мені, що вона поганий посол. Тому що я погоджуюся з вами на 100%. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, оскільки вона захоплювалася попереднім президентом і стала на його бік. Вона б не прийняла мене як нового президента.

Трамп: Що ж, їй доведеться пройти певні речі. Я попрошу Джуліані зателефонувати вам. Також це зробить Генпрокурор Барр. І ми доберемося до суті. Я впевнений, ви її з’ясуєте. Я чув, що до прокурора ставилися дуже погано. І він був чесним прокурором. Тож бажаю вам успіху в усьому. Передбачаю, що ваша економіка буде ставати все кращою. У вас багато активів. Це чудова країна. У мене багато українських друзів. Вони надзвичайні люди.

Читайте такожNew York Times: А що як Трамп хоче, щоб йому влаштували імпічмент?

Зеленський: Хочу вам сказати, у мене теж є кілька українських друзів, які живуть в США. Насправді попередній раз, коли я був в Америці, я зупинявся у Нью-Йорку неподалік Централ-Парку. І я зупинявся в Trump Tower. Я поговорю з ними й сподіваюся побачити їх знову у майбутньому. Я також хочу подякувати вам за запрошення відвідати США, зокрема Вашингтон. З іншого боку, я хочу запевнити вас, що ми дуже серйозно ставимося до справи й будемо працювати над розслідуванням. З приводу економіки, у наших країн великий потенціал. І одне з питань, яке дуже важливе для України, — це енергетична незалежність. Гадаю, ми можемо бути успішними й співпрацювати зі США у сфері енергетичної незалежності. Ми вже співпрацюємо. Ми купуємо американську нафту. Але я покладаю надії на майбутню зустріч. У нас буде більше часу обговорити ці можливості й краще познайомитися. Я б хотів вам подякувати за вашу підтримку.

Трамп: Чудово. Що ж, дякую і я ціную це. Я скажу Руді й Генпрокурору Бару зателефонувати. Дякую! Якщо захочете приїхати в Білий дім, не соромтеся телефонувати. Назвіть нам дату і ми все влаштуємо. З нетерпінням чекаю зустрічі з вами.

Зеленський: Дякую велике! Я з радістю приїду і зустрінуся з вами особисто, щоб познайомитися краще. З нетерпінням чекаю нашої зустрічі. А також хочу запросити вас в Україну й в прекрасне місто Київ. У нас прекрасна країна, яка з радістю вас прийме. З іншого боку, гадаю, першого вересня ми обоє будемо в Польщі й можемо зустрітися там. Після цього було б чудовою ідеєю, щоб ви приїхали в Україну. Можна взяти мій літак і вирушити в Україну або ж помандрувати на вашому літаку, який, вочевидь, кращий, ніж мій.

Трамп: Добре, ми можемо розглянути це. З нетерпінням чекаю вас у Вашингтоні й вірогідно в Польщі, тому що, гадаю, ми прибудемо туди в один час.

Зеленський: Дякую вам, пане президенте!

Трамп: Вітаю з фантастичною роботою, яку ви зробили. Весь світ дивився.

Зеленський: Дякую, пане президенте! До побачення!