Ілюстрація / REUTERS

Рада безпеки ООН сьогодні проведе екстрене засідання у зв’язку з наступом Туреччини в Сирії.

Як повідомляє Радіо Свобода, Франція, Німеччина, Британія, Бельгія та Польща скликали на 10 жовтня засідання Ради безпеки ООН за зачиненими дверима.

Ліга арабських держав, яка об’єднує 22 держави включно з Єгиптом, Іраком та Саудівської Аравією, заявила, що 12 жовтня проведе нараду на рівні міністрів для обговорення нападу Туреччини.

Відео дня

Зазначається, що світові уряди з занепокоєнням відреагували на початок наступу Туреччини на позиції курдських сил на півночі Сирії.

Читайте такожЄвросоюз закликав Туреччину зупинити розпочату військову операцію в Сирії

Вчора Туреччина почала операцію «Джерело миру» на півночі Сирії, де проживають курди.

Наземному наступу Туреччини передували авіанальоти та артилерійський обстріл території, яку утримують курдські сили. Міністерство оборони Туреччини заявило, що з початку операції на північному сході Сирії військові завдали ударів по 181 бойовій цілі. За даними базованої в Лондоні Сирійської обсерваторії з прав людини, унаслідок ударів турецької авіації загинули щонайменше 15 людей.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його ціль – «курдські бойовики» та члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Перед цим сили США почали виведення військ з районів, розташованих уздовж сирійського кордону з Туреччиною. Курдські сили, як союзник Штатів в регіоні у боротьбі з угрупованням «Ісламська держава», назвали виведення американських військ з північно-східної Сирії «ударом в спину».