/ dw.de

Як зазначає DW.DE з посиланням на німецькі ЗМІ, це відбулося після скандалу про неправомірну співпрацю між Федеральною розвідувальною службою Німеччини (BND) та американським Агентством національної безпеки (NSA).

Читайте такожМеркель стала на захист співпраці німецьких та американських спецслужб

Видання Süddeutsche Zeitung та медіакомпанії NDR і WDR з посиланням на інформовані джерела повідомляють, що з початку поточного тижня на базі BND у баварському місті Бад-Айблінг більше не перехоплюють інтернет-трафік для NSA.

Відео дня

Як повідомляють німецькі ЗМІ, раніше BND зі згоди Відомства федерального канцлера висунула до США вимогу чітко обгрунтувати причини стеження за будь-якою людиною чи організацією. Ця вимога пролунала після того, як нещодавно з'ясувалося, що NSA неправомірно використовувало станцію в Бад-Айблінгу для стеженням за європейськими політиками, європейськими організаціями та дружніми європейськими державами.

Але американці після нетривалого розгляду справи заявили, що не в змозі надати BND такі обгрунтування, бо це неможливо зробити у такий короткий термін. Нині на базі в Бад-Айблінгу ведеться лише перехоплення телефонних перемовин та факсів, адже для цього, на відміну від інтернет-трафіку, обґрунтування вимагалося і раніше.

Між тим уряд Німеччини та адміністрація США ведуть перемовини про реорганізацію співпраці між спецслужбами обох країн. Після викриття улітку минулого року американського шпигуна у лавах BND голова Відомства федерального канцлера Петер Альтмаєр провів тривалі перемовини з головою апарату Білого дому Денісом Макдоноу, повідомляє видання Rheinische Post з посиланням на урядові джерела.

Згідно з даними видання, в найближчі місяці співпраця між BND та NSA має перейти на "формалізовані" засади. Це передбачає і намір переглянути діючі домовленості про перехоплення супутникових комунікацій.