REUTERS

Відомий американський журналіст Сеймур Херш звинуватив уряд США в спотворенні обставин смерті лідера "Аль-Каїди" Осами бен Ладена в 2011 році.

За версією пана Херша, бен Ладен не переховувався на свободі в Пакистані, як свідчить офіційна версія американської влади, а був ув'язненим місцевою міжвідомчою розвідкою (ISI), яка використовувала його як важіль тиску на сили "Аль-Каїди", повідомляє BBC Україна.

Місце перебування бен Ладена американській владі повідомив співробітник пакистанської розвідки, який, як стверджує журналіст, отримав за цю інформацію 25 мільйонів доларів.

Відео дня

Читайте такожУ Ємені загинув лідер "Аль-Каїди", якого звинуватили в атаці на Charlie Hebdo

За офіційною версією США, бен Ладена вбили 2 травня 2011 році під час спецоперації, після чого тіло лідера "Аль-Каїди" поховали в Аравійському морі. Пан Херш стверджує, що насправді тіло бен Ладена з кількома кульовими отворами в голові скинули з вертольота над горами Гіндукуш.

За словами лауреата Пулітцерівської премії письменника Сеймура Херша, рейд, в результаті якого вбили лідера "Аль-Каїди" Осаму бен Ладена, насправді був не таємним і ризикованим кроком американців, а спільною операцією військових розвідок Пакистану і США.

Журналіст каже, що дізнався ці подробиці від анонімного джерела, після чого консультувався з двома військовими з Командування спеціальних операцій США, а також з джерелами в Пакистані.

Це викриття героїчного рейду, який став апофеозом зовнішньої політики Барака Обами, викликало хвилю звинувачень на адресу автора як в США, так і в Пакистані: пану Хершу закидають недостатність доказів і суперечливі висновки під час всієї його тривалої розповіді.

"Твердження, що операція, в ході якої був убитий Осама бен Ладен, була проведена не тільки американцями, є абсолютно помилковим", - заявив представник Білого дому Нед Прайс, додавши, що твір Сеймура Херша рясніє "неточностями і безпідставними висновками".

Головним посиланням статті пана Херша, опублікованій в "Лондонському книжковому огляді" (London Review of Books), є твердження, що з 2006 року бен Ладен перебував в Абботтабаді під контролем Пакистану та за фінансової підтримки Саудівської Аравії.

Пан Херш заявляє, що високопоставлені пакистанські чиновники дозволили США провести цей "рейд", що є фактично вбивством, після того, як американцям через джерело в пакистанській розвідці (а не після допитів полонених бойовиків "Аль-Каїди" і кур'єра бен Ладена, як офіційно стверджувалося) стало відоме місцеперебування бен Ладена.

Після цього і нібито уклали угоду, за якою американцям дозволили стежити за об'єктом, добути зразки ДНК, щоб підтвердити особу бен Ладена, і навіть надали їх у розпорядження пакистанського агента для допомоги у проведенні операції в обмін на продовження фінансування пакистанської розвідки та її керівників.

В рамках цієї "операції", як стверджує пан Херш, США повинні були на тиждень затримати оголошення про смерть бен Ладена, і при цьому повідомити, що його вбили в результаті удару безпілотника в Афганістані.

Читайте також"Аль-Каїда" захопила аеропорт в Ємені

Однак, Обама не виконав домовленості після того, як під час операції з одним з американських вертольотів сталася аварія, і в Білому домі злякалися, що вся ця історія набуде розголосу.

Тому того ж вечора президент США розповів народу про те, як спецназ морської піхоти після декількох місяців збору розвідданих, не повідомляючи пакистанській стороні, здійснив ризикований рейд, під час якого в бою вбили Осаму бен Ладен із його поплічниками.

У наступні дні Білий дім повідомив додаткові подробиці, які часом були суперечливими і, які потім довелося спростувати.

"Історію, запропоновану Білим домом, з таким же успіхом міг написати і Льюїс Керролл", - в’їдливо пише пан Херш, посилаючись на автора "Аліси в країні чудес".

А закінчує він свою статтю тим, що критикує зовнішню політику американської адміністрації.