Генпрокуратура Німеччини нарешті взялася за скандальне вбивство в Берліні / УНІАН

Німецька Генеральна прокуратура підозрює розвідувальні служби Росії в організації вбивства колишнього чеченського військового, якого застрелили посеред Берліну. Тепер німецькі правоохоронці збираються провести відповідне розслідування справи.

Про це пише The Guardian, нагадуючи, що з дня, коли громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі застрелили посеред дня в берлінському парку, минуло три місяці. Новий крок буде означати, що німецька держава офіційно звинувачує Кремль у політичному вбивстві на німецькій землі. Це, вірогідно, призведе до схожих дипломатичних наслідків, як і після отруєння екс-шпигуна Сергія скрипаля на території Великої Британії в березні 2018 року.

Читайте такожDer Spiegel: Нові докази вказують на роль спецслужб Росії у вбивстві ворога Кремля в Берліні

Відео дня

Кремль до цього часу категорично заперечує свою причетність до вбивства у Берліні. А деякі німецькі чиновники від самого початку говорили про те, що це може бути провокація, покликана посіяти ворожнечу між Росією й Європою. Але небажання російського уряду пролити світло на справу лише посилювало підозри.

Вбивця, який застрелив 40-річного Хангошвілі в парку Kleiner Tiergarten в 23 серпня, був арештований поліцією під час спроби позбутися зброї. Він відмовився співпрацювати зі слідством під час допитів. Вбивця приїхав у Німеччину з російським паспортом, виданим на ім'я "Вадим Соколов". Але експерти сумніваються, що документ справжній.

Генеральна прокуратура Німеччини вирішила взятися за цю справу після того, як експерти криміналісти встановили, що вбивця - той же чоловік, якого підозрюють у розправі над російським бізнесменом в 2013 році. Правда тоді його звали "Вадим Карасіков". Як і у випадку Хангошвілі, попередня жертва була застрелена вбивцею, який під'їхав на велосипеді.

Читайте такожDer Spiegel: Спроби Німеччини задобрити Путіна остаточно провалилися

Москва видала міжнародний ордер на арешт "Карасікова" в 2014 році лише для того, щоб через рік відкликати його. Слідча група Bellingcat з'ясувала, що записи про Карасікова були видалені з російських баз даних.

Хангошвілі - етнічний чеченець з грузинського району Панкісі. Він брав участь у війні в Чечні проти російської армії. Його вбивство збігається з закономірністю знищення інших чеченців у кількох містах, до яких теж може бути причетна російська держава.