REUTERS

У п'ятницю ірландці можуть прийняти історичне рішення, проголосувавши за легалізацію одностатевих шлюбів у країні.

Якщо це станеться, подібне рішення буде вперше в світі прийнято не парламентом або судом, а в результаті всенародного референдуму, повідомляє Російська служба Бі-Бі-Сі.

Всі основні політичні партії закликають проголосувати за це рішення. Проти виступають католицька церква і багато консервативно налаштованих громадських діячів.

Відео дня

17 країн, а також деякі штати в США та Мексиці вже легалізували одностатеві шлюби. У Фінляндії та Словаччині подібні закони набудуть чинності найближчим часом.

Ірландія хоче внести зміни до конституції країни, щоб надати право укладати шлюб одностатевим парам. Будь-які поправки до конституції мають бути схвалені парламентом, а потім винесені на референдум.

Читайте такожПрем'єр Люксембургу стане першим в Євросоюзі лідером, який уклав одностатевий шлюб

22 травня ірландцям буде дана можливість відповісти на питання, чи законно укладати шлюб між двома людьми незалежно від їхньої статі. Проголосувати зможуть лише громадяни Ірландії, які живуть в країні.

Минулі подібні референдуми поділяли Ірландію майже на рівні частини. У 1995 році на референдумі щодо легалізації розлучень "за" проголосував 51% , "проти" - 49% .

"Якщо 22 травня ми проголосуємо "за", нас змусять робити вигляд, що два тата або дві матері – це те ж саме, що мати і батько. Саме тому рівність прав при укладанні шлюбу в реальності обертається нерівністю для дітей", - йдеться в одному з відео супротивників одностатевих шлюбів.

Всі провідні політичні партії, також як і прем'єр-міністр країни, з такою точкою зору не згодні і закликають своїх прихильників проголосувати "за".

Гомосексуалізм в Ірландії був легалізований лише в 1993 році, тому визнання одностатевих шлюбів на загальнонародному референдумі, якщо це тут відбудеться, буде свідчити про серйозну зміну в громадській думці.

Результат референдуму буде відомий в суботу.