REUTERS

Міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казнев розповів про нові заходи безпеки на залізничному транспорті в Європі. Заходи узгодили країни-члени ЄС на екстреній зустрічі в Парижі, передає BBC Україна.

Саміт призначили після нападу на пасажирів високошвидкісного потяга, що прямував з Амстердама до Парижа, минулої п'ятниці, коли лише завдяки рішучим діям декількох пасажирів вдалося уникнути великої кількості жертв.

Читайте такожНападник здійняв стрілянину на потязі у Франції - BBC

Відео дня

Міністр розповів про чотири нововведення: це посилення контролю за особами пасажирів та їхнім багажем на станціях, жорсткість законодавства про обіг вогнепальної зброї, а також більш тісна співпраця спецслужб Європейських країн.

Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр заявив, що, хоча і неможливо відразу почати перевірку мільйонів людей, які щодня здійснюють поїздки залізничним транспортом всіма країнами Євросоюзу, але поліпшень в цій сфері можна досягнути чимало.

У зустрічі брали участь міністри з Франції, Британії, Німеччини, Італії, Іспанії, Бельгії, Люксембургу, Нідерландів та Швейцарії.

Напад на пасажирів високошвидкісного поїзда Thalys, що прямував з Амстердама до Парижа, було скоєно 21 серпня.

В результаті стрілянини, яку влаштував марокканець Аюб Каззані, поранення отримали троє людей. Нападника через кілька хвилин нейтралізували самі пасажири. Інцидент стався поблизу міста Аррас на північному сході Франції.

Читайте такожВ Індії пасажирський потяг зійшов із рейок, п'ять вагонів упали в річку (фото)

У сутичку з нападником вступив Спенсер Стоун, службовець у військово-повітряних силах США. Йому допомагав Алек Скарлатос, член Національної гвардії США, який нещодавно повернувся з відрядження до Афганістану, і британець Кріс Норман, який допоміг зв'язати нападника.

Каззані був озброєний автоматом Калашникова, автоматичним пістолетом з декількома зарядженими магазинами, а також мав при собі канцелярський різак для відкривання коробок. В даний час він у в'язниці особливого режиму у Франції, його звинувачують у підготовці та спробі здійснення терористичного акту.