REUTERS

Таку заяву зробив командувач військово-морськихсил Китаю адмірал У Шеньлі під час відеоконференції з американським колегою – адміралом Джоном Річардсоном, пише журналіст Іван Яковина у своїй публікації на "Новом времени".

"Навіть незначний інцидент у Південно-Китайському морі (ПКМ) може спровокувати війну між США і КНР", - наголосив китайський адмірал.

За його словами, це рано чи пізно може статися, якщо американці не припинять свої "провокаційні дії" в акваторії ПКМ, 80% якої китайці вважають своїми територіальними водами.

Відео дня

На підтвердження цієї позиції офіційна газета Народно-визвольної армії Китаю вийшла зі статтею, в якій недвозначно йшлося, що "КНР не боїться війни з американцями", і якщо вони будуть і далі намагатися її розв'язати, то своє отримають. У трохи менш агресивних виразах ситуацію в ПКМ описували й інші китайські ЗМІ.

Читайте такожПекін зробив "перше китайське попередження" есмінцю США, що знаходиться біля островів КНР

"Сподіваюся, що американська сторона дорожить хорошими відносинами між нашими флотами, які далися нам не так просто. І, цінуючи ці відносини, буде уникати повторення подібних інцидентів у майбутньому", - цитує адмірала У офіційний сайт ВМС КНР.

Варто зазначити, що інцидент, який обурив китайське керівництво, стався 27 жовтня біля островів Спратлі у південно-східній частині акваторії ПКМ. Американський есмінець "Лассен" демонстративно пройшов менш ніж за 12 морських миль від одного з рифів, прискорено перетворюваних китайцями у населені острови по всьому периметру ПКМ.

З точки зору Пекіна, американський бойовий корабель вторгся в китайські територіальні води, порушивши тим самим його суверенітет, наголошує журналіст.

У свою чергу у Вашингтоні на це відповіли, що оскільки острови – штучні, то про жодний суверенітет мови бути не може. У США вважають, що ці споруди за своєю природою схожі на бурові платформи, які не можуть вважатися острівними територіями тієї чи іншої держави.

У цих умовах 29 жовтня міністерство оборони КНР виступило з дуже жорстким застереженням щодо США. "Народно-визвольна армія Китаю вживатиме всіх необхідних заходів для запобігання будь-яким вторгненням у наш повітряний простір і територіальні води", - заявив полковник Ян Юйцзюнь – офіційний представник Міноборони.

У відповідь на це прес-секретар Білого дому Джош Ернест заявив: "Ми не претендуємо ні на чию територію і не збираємося порушувати чийсь суверенітет. У цьому випадку ми просто дотримуємося принципу, за яким американські літаки і кораблі мають право ходити і літати там, де дозволяє статус міжнародних вод".

Яковина вважає, що в цій ситуації цілком можливим стає сценарій, кілька років тому реалізований над Східно-Китайським морем, що Пекін також вважає своїм. Там була введена китайська "зона ідентифікації повітряних суден", яку США, Японія і Південна Корея не визнали. Їхні військові літаки літають там, як і раніше, не звертаючи уваги на КНР, але цивільні літаки, влітаючи у цю зону, сповіщають про себе китайських диспетчерів.

Поки всіх такий стан речей влаштовує, хоча китайці, звичайно, хотіли б домогтися оповіщення про себе і від іноземних військових літаків, підсумував журналіст.