REUTERS

КНДР опублікувала нове відео запуску балістичної ракети морського базування, який імовірно був проведений 21 грудня минулого року.

Кадри випробування були показані по Центральному телебаченню КНДР ввечері в п'ятницю, пише ТАСС.

У новому ролику видно практично вертикальний старт ракети. За пуском ракети спостерігав лідер країни Кім Чен Ин.

Раніше КНДР вже публікувала кадри випробування балістичної ракети для субмарин, яке, як вважають, пройшло в травні. Тоді кут зльоту ракети становив приблизно 45 градусів.

Про те, що КНДР продовжує робити активні зусилля, спрямовані на створення балістичної ракети морського базування, повідомив в кінці грудня неурядовий Американо-корейський інститут Школи перспективних міжнародних досліджень при Університеті Джонса Гопкіна у Вашингтоні.

Висновки даного науково-дослідного закладу засновані на результатах проведеного ним аналізу свіжих фотографій судноверфі на східному узбережжі КНДР, зроблених із супутників.

За свідченням американських експертів, ці фотографії, придбані в компанії DigitalGlobe в США, "здається", підтверджують дані про те, що 21 грудня КНДР зробила спробу випробувального запуску балістичної ракети KN-11 з підводного човна Sinpo (за західною класифікацією). Військове командування Південної Кореї також підтверджувало факт тестового запуску КНДР балістичної ракети підводного пуску в грудні.

Нагадаємо, вранці 6 січня влада КНДР заявила про успішне випробування водневої бомби.

Читайте також"Від КНДР йде величезна загроза": Світова реакція на ядерне випробування Пхеньяна

Довідка. КНДР, вступивши в 1974 році в МАГАТЕ і підписавши в 1985 р. Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), відмовилася від її виробництва і погодилася на інспекції МАГАТЕ.

У 1992 р. КНДР і МАГАТЕ уклали угоду про заходи з контролю над ядерними об'єктами (угода про гарантії).

У 1993-1994 та 2002-2003 рр. виникли кризи, пов'язані з виконанням зобов'язань КНДР щодо ДНЯЗ та угоди про гарантії МАГАТЕ - КНДР не допустила інспекції МАГАТЕ, а західні країни звинуватили Пхеньян у розробці ядерних програм. В результаті КНДР вийшла з МАГАТЕ (1994) і ДНЯЗ (2003) і відновила ядерну програму.

У зв'язку з ядерними випробуваннями, які КНДР провела в 2006, 2009 і 2013 рр., і запуском в 2012 р. ракети-носія, який багато країн розцінили як випробування балістичної ракети, РБ ООН ввів ряд санкцій (резолюції 1718, 1874, 2087, 2094).

Вони передбачають ембарго на постачання в КНДР озброєнь, матеріалів і обладнання, які можуть використовуватися для здійснення програм, пов'язаних із ядерною зброєю і балістичними ракетами, передбачають контроль за дипломатичним персоналом КНДР за кордоном, а також за вантажами, що мають відношення до цієї країні, вводять заборону на банківські транзакції та ін. обмежувальні заходи.