REUTERS

Раптові інспекції, проведені експертами Єврокомісії в листопаді та грудні на материковій частині Греції і на островах в Егейському морі, виявили недопрацювання влади, передає Бі-бі-сі. "Звіт показав, що в сфері контролю над зовнішнім кордоном в Греції існують серйозні недоліки", - заявив верховний комісар Євросоюзу у справах міграції Дімітріс Аврамопулос.

Читайте такожВ Німеччині погрожують Греції виключенням з Шенгенської зони

Якщо необхідні заходи не будуть вжиті і недоліки не будуть усунуті, інші країни-члени мають право тимчасово ввести перевірку паспортів на своїх кордонах на строк до двох років, заявили в Єврокомісії після опублікування результатів перевірки.

Відео дня

Тимчасова відміна свободи пересування всередині безвізової зони передбачена ст. 26 Шенгенської угоди, яка до цих пір жодного разу не застосовувалася.

Греція не має сухопутних кордонів з іншими шенгенськими державами, тому на практиці прикордонний контроль виллється в перевірку документів у грецьких морських і повітряних портах.

За останній рік в Європу в'їхало близько мільйона мігрантів. Більшість з них були біженцями. Рятуючись від війн і збройних конфліктів в Африці і на Близькому Сході, нелегальні мігранти переправляються морем через Туреччину до Греції, звідти перебираються в Німеччину та інші шенгенські держави.