REUTERS

Уряди Японії, США і Південної Кореї приступили до розгляду можливості введення нових санкцій проти КНДР у фінансовій сфері поза рамками резолюції Ради Безпеки (РБ) ООН.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на інформаційне агентство Кіодо.

За його відомостями, мова йде про заходи, які передбачають, зокрема, введення обмежень щодо компаній, які ведуть справи з північнокорейською стороною.

Відео дня

"Як очікується, зміст санкцій полягає у введенні жорстких обмежень на операції з фінансовими організаціями зацікавлених країн для компаній третіх країн, які ведуть справи з приватними особами або організаціями, пов'язаними з ракетною або ядерною програмою Північної Кореї", - пише Кіодо. Під "зацікавленими країнами" маються на увазі власне Японія, США і Південна Корея, а також ряд членів "сімки", яких ця трійка закликала приєднатися до санкцій - Франція і Великобританія. За основу, як пише Кіодо, можуть бути взяті санкційні заходи, які діяли стосовно Ірану в зв'язку з його ядерною програмою. Ініціатори обмежувальних заходів розраховують, що таким чином буде завдано удар по економіці КНДР, і вона в підсумку відмовиться від розвитку ядерної програми.

Після того, як 6 січня КНДР оголосила про проведення випробування водневої бомби, Токіо, Сеул і Вашингтон приступили до активної дипломатичної роботи з метою домогтися, за словами представників цих країн, жорсткої резолюції Ради Безпеки ООН, що містить санкції щодо КНДР. Однак, Китай з сумнівом ставиться до надмірно жорстких заходів, оскільки вони могли б, на думку Пекіна, дестабілізувати КНДР і потенційно загострити ситуацію на Корейському півострові.

Разом з тим, Китай - головний економічний партнер Пхеньяна і його єдиний військовий союзник, а значить метою санкцій Японії, США і Південної Кореї можуть стати чисельні китайські компанії, що працюють з КНДР.

За попереднім планом, ці обмежувальні заходи "зацікавлених країн" повинні бути прийняті одночасно з новою резолюцією РБ ООН. Як повідомила в своєму недільному номері провідна японська ділова газета "Ніккей", терміни прийняття самої резолюції поки досить туманні. Можливо, вона буде прийнята не раніше кінця березня, додає видання.

Читайте такожПівнічна Корея може вже завтра запустити балістичну ракету

Ще більше ситуацію на Корейському півострові загострили плани КНДР запустити ракету-носій із штучним супутником Землі. В останньому повідомленні на адресу Міжнародної морської організації Пхеньян повідомив, що планує запустити її в період з 7 по 14 лютого.