Лех Валенса / www.se.pl

Про це повідомляє Росбалт.

За його словами, білостоцький прокурор Головної комісії з розслідування злочинів проти польського народу "вирішив розпочати слідство за фактом злочину, заснованого на можливій передачі неправдивих відомостей у документах таємного агента по кличці Болек співробітниками Служби безпеки з метою отримання особистої вигоди".

Як пояснив Каміньський, справу порушено у зв'язку з останніми висловлюваннями лауреата Нобелівської премії миру, колишнього президента Польщі, лідера профспілки "Солідарність" Леха Валенси, який у своєму блозі в місцевій соціальній мережі Wykop, відповідаючи на звинувачення у його агентурному минулому, повідомив, що колись підписав два документи, які дозволили співробітникам спецслужб отримувати за нього гроші.

Відео дня

Читайте такожЕкс-президент Польщі спростував свою співпрацю зі спецслужбами, однак визнав якусь "помилку"

"Не для мене, для себе, вони робили це по черзі і досить довго. Я давно розірвав всі зв'язки", - запевнив Валенса. "Їм треба було вислужитися, і вони писали доноси за мене, щоб отримувати гроші за мій рахунок", - заявив політик.

"Ця версія вимагає перевірки в рамках слідства", - зазначив голова ІНП.

Зазначається, що буде вивчено діяльність органів державної безпеки Польщі в період 1944-1990 років, а також органів безпеки Третього рейху і СРСР з метою розслідування злочинів, скоєних проти польського народу.

Читайте такожУ Польщі виявили документи про агента "Болека", яким міг бути Валенса

Раніше УНІАН повідомляв, що матеріали польського Інституту національної пам'яті, що стосуються агентурного минулого Леха Валенси, стали доступні в читальному залі архіву інституту.