REUTERS

Про це повідомляє Лента.ру з посиланням на ABC News.

Як повідомила командувач ВПС США в Тихоокеанському регіоні генерал Лорі Робінсон, в даний час ведуться переговори на найвищому рівні, щоб дозволити американським бомбардувальникам B-1 і паливозаправникам тимчасово розміститися на австралійській Північної території, в Тиндалі та Дарвіні.

Читайте такожЄвросоюз прокоментував інцидент між США та КНР в Південно-Китайському морі

Відео дня

Уточнюється, що військові літаки будуть розміщуватися на австралійському континенті за принципом регулярної ротації.

За словами Робінсон, існує ризик того, що США можуть «пропустити» момент, коли Китай швидко зведе в Південно-Китайському морі військову інфраструктуру. У зв'язку з цим вона вважає за необхідне забезпечити присутність у цьому регіоні — як морську, так і повітряну.

Читайте такожКитай звинуватили в розміщенні ракет на спірних островах в Південно-Китайському морі

Як повідомляв УНІАН, в Південно-Китайське море, в якому за останні місяці посилилася воєнна активність Пекіна, прибула авіаносна група на чолі з авіаносцем John C. Stennis.

Спірний район у Південно-Китайському морі вже протягом кількох місяців є джерелом напруженості між США і Китаєм. Вашингтон звинувачує Пекін у мілітаризації Південно-Китайського моря, де Пекін створив штучні острови на спірних архіпелагах. Мова в першу чергу йде про Парасельські острови і острови Спратлі. Острови оспорюються кількома країнами: зокрема, на них претендують В'єтнам, Філіппіни, Малайзія, Тайвань і Бруней.

Читайте такожДії Китаю в Південно-Китайському морі ведуть до самоізоляції - Пентагон

За міжнародним законодавством державні територіальні води поширюються на 12 миль від берегів. Однак США стверджують, що це правило не поширюється на штучні острови.

Раніше Пекін попередив США, що їх "провокаційні дії" в Південно-Китайському морі можуть призвести до збройного зіткнення.