REUTERS

Оперативно виявити і затримати підозрюваних у вбивстві Бориса Нємцова мимоволі допоміг один з них - Анзор Губашев. Після скоєння злочину він зробив випадковий дзвінок через нелегально куплену спеціально "під вбивство" сім-карту і таким чином "засвітився" сам і вивів слідство на інших фігурантів.

Про це повідомляє Комерсант із посиланням на близьке до розслідування джерело.

Читайте такожУ центрі Москви тисячі людей вийшли на Марш пам'яті Нємцова (фоторепортаж)

Відео дня

Зазначається, що вже на наступний день після вбивства Бориса Нємцова, слідство отримало в своє розпорядження список всіх мобільних телефонів і сім-карт, які працювали в зоні злочину.

Зі списку абонентів швидко відсіяли тих, хто користувався своїми зареєстрованими трубками, але до злочину не міг мати відношення. В результаті в списку залишилося всього кілька підозрілих сім-карт і стільникових телефонів. Ці мобільні активно працювали перед вбивством Бориса Нємцова — аж до того моменту, коли пролунали постріли, а відразу після стрілянини дзвінки з них припинилися.

Однак ідентифікувати власників цих засобів зв'язку не вдалося. Справа в тому, що сім-карти, як з'ясувалося, були куплені з рук.

Однак через дві доби після вбивства Бориса Нємцова одна з відключених конспіративних сім-карт несподівано "засвітилася" в мережі буквально на кілька секунд — її власник зробив зовсім короткий дзвінок в Інгушетію.

Оперативники з'ясували, що в цей же мобільник раніше вставлялася інша сімка — офіційно зареєстрована на уродженця Інгушетії Анзора Губашева, який постійно живе в столичному регіоні. Вивчення його зв'язків, телефонних контактів і даних з камер відеоспостереження, у свою чергу, дозволило поліцейським швидко встановити чотирьох інших ймовірних співучасників вбивства і затримати їх фактично одночасно, рівно через тиждень після злочину.

За даними джерел "Комерсанта", питання про телефонні переговори у момент замаху слідчий поставив Губашеву близько десятка разів, проте чіткої відповіді, хоча б частково підтверджує версію, викладену ймовірним вбивцею Зауром Дадаєвим, так і не отримав.

Читайте такожУ РФ назвали ім'я та оголосили в міжнародний розшук "замовника" вбивства Нємцова

Як повідомляв УНІАН, Нємцов був убитий в ніч на 28 лютого 2015 року в Москві під стінами Кремля. Злочинець чотири рази вистрілив в політика. Від поранень він помер на місці. Поліція розслідує факт за статтею про вбивство.

В інтерв'ю від 10 лютого Нємцов заявив про побоювання, що президент Росії Володимир Путін "замовить" його за опозиційні висловлювання.