levashove.livejournal.com

Про це повідомляє видання Delfi з посиланням на Міноборони Литви.

"Військова стратегія 2012 року вже не відповідала реаліям безпеки і новим завданням, які виникали для Литовської армії. З урахуванням досвіду Грузії і України, Литовська армія повинна бути готова реагувати швидко як самостійно, так і разом із союзниками, як на звичайні військові загрози, так і на неконвенційні", - сказав Олекас.

Читайте такожЛитва може закрити кордон через біженців

Відео дня

У новій військовій стратегії констатується, що в Литві ситуація з безпекою погіршилася, а дії Росії, які руйнують засновану на правилах систему безпеки Європи, викликають найбільшу загрозу безпеки Литви.

У документі вказується, що ймовірність конвенційної військової агресії проти Литви чи інших країн регіону вже не є теоретичною, і в майбутньому може зростати. Також наголошується, що Литовська армія повинна бути готова відповісти на загрози неконвенційного характеру, наприклад, нерегулярні збройні формування, інформаційні та кібернетичні атаки.

Читайте такожЛитва заявила про перехоплення російського літака винищувачами НАТО

У стратегії не змінюється основна військова мета – разом із союзниками забезпечити надійне стримування, а якщо це не вдасться, самостійно і разом із союзниками забезпечити оборону Литви.

У стратегії затверджено прагнення, щоб у Литві постійно були дислоковані сили союзників НАТО і озброєння.

Це четверта військова стратегія за період незалежності Литви, яка замінює документ, що діяв з 2012 року. 14 березня військову стратегію схвалила Рада оборони Литві.

Нагадаємо, раніше Пентагон відвів Росії перше місце в списку глобальних загроз для США.