УНЫАН

Про це свідчать оприлюднені результати опитування, проведеного на замовлення Deutsche Welle берлінським інститутом дослідження громадської думки infratest dimap та його європейськими партнерськими інститутами, передає українська редакція "Німецької хвилі". 

Читайте такожФінансисти США: Британія багато чим ризикує в разі виходу з Євросоюзу

Найбільша кількість противників виходу Великобританії - у Німеччині. 78% опитаних німців хочуть, щоб Великобританія залишилась членом ЄС. В Іспанії таких - 67% респондентів, у Франції - 59%, а в Польщі - 54%.

Відео дня

Самі ж британці, як засвідчило опитування, також виступають переважно за членство в Євросоюзі, однак відсотковий розрив між прихильниками та противниками ЄС там незначний. 38% британців хочуть і надалі залишатися членами ЄС, водночас 34% виступають за вихід. При цьому 28% досі не визначилися, як голосуватимуть на референдумі.

У Франції, разом із великою кількістю прибічників перебування Великобританії в ЄС, непропорційно висока частка противників цього - 41%. Однак під час опитування в цій країні не було варіанту відповіді "не знаю". Опитування у Польщі позначилося високою часткою тих, хто не визначився з відповіддю - обрав варіант "не знаю" - таких там 39%.

Учасникам опитування також запропонували спрогнозувати, як проголосують британці на референдумі щодо членства в ЄС. Тут в опитаних переважно схожі думки: 48% іспанців, 47% німців, 44% поляків і 40% британців переконані, що Великобританія і надалі буде членом ЄС. У зазначених країнах - це думка більшості.

Водночас 52% французів вважають, що на референдумі в Британії переможуть противники ЄС, і лише 48%, що в результаті референдум з питання виходу країни з ЄС не відбудеться. Країною, найбільше громадян якої не можуть передбачити результати референдуму, виявилася Польща: там 33% дали на це питання відповідь "не знаю".

Доволі песимістичними виявилися відповіді на питання про те, як може вплинути вихід Великобританії на економічну ситуацію в ЄС. Так, у самій Великобританії, в Іспанії та Польщі більшість респондентів виходять з того, що вихід погіршить економічне становище в ЄС. А в Німеччині та Франції - у кожній з країн по 53%опитаних - переконані, що вихід Великобританії залишить незмінною економічну ситуацію в ЄС.

У репрезентативному опитуванні в кожній з країн взяли участь від 1000 до 1500 громадян віком від 18 років. Референдум щодо подальшого перебування Великобританії в ЄС має відбутися 23 червня.