космос / www.ninfinger.org

Російська делегація на 59-й сесії Комітету ООН з використання космічного простору в мирних цілях виступила з пропозицією створити під егідою ООН інформаційну платформу з космічних об'єктів - чинним супутникам і космічного сміття, пишуть "Известия".

З презентацією про можливі кроки щодо формування єдиної бази даних виступив член російської делегації Віктор Шилін. А напередодні керівник російської делегації Віктор Мєшков зробив заяву про те, що Росія також планує зробити відкритий сервіс з інформацією орбітальних даних, тобто надати світовій спільноті свій каталог навколоземних об'єктів. Таким чином, у відкритому доступі виявляться дані, які не публікує у відкритих каталогах командування космічної оборони США. Це каталог NORAD, в якому є дані про понад 45 тис. об'єктів, запущених у космос за всю космічну еру. Кожному об'єкту привласнюється п'ятизначний номер.

Читайте також"Космічний конфлікт": У США занепокоєні розвитком "протисупутникової зброї" Росії і Китаю

Відео дня

Російську ініціативу підтримав Китай. США висловились проти - вони прагнуть зберегти свою монополію і не хочуть надавати інформацію з низки об'єктів військового призначення.