Йоахим Гаук, ФРГ / vestikavkaza.ru

Президент Німеччини Гаук відвідав Зебніц (федеральна земля Саксонія) 26 червня. Його візит спровокував заворушення на вулицях. Про це сьогодні, 28 червня, повідомляє Deutshe Welle.

Читайте такожЛідери ЄС сьогодні вперше після Brexit зустрінуться на дводенному саміті

За інформацією видання, присутні в місті праві активісти зустріли президента транспарантом "Ласкаво просимо до темної Німеччини". Близько 200 учасників акції протесту стали викрикувати образи і лайки на адресу Гаука. Крім іншого, його називали "зрадником батьківщини". Один з маніфестантів кинув у президента важким предметом. Поліція була змушена застосувати для розгону учасників недозволено акції балончики з перцевим газом.

Відео дня

27 червня Саксонська поліція порушила кримінальну справу стосовно 30-річного чоловіка, обвинуваченого в спробі нанести тяжкі тілесні ушкодження президенту Німеччини Йоахиму Гаукові.

Як заявив бургомістр міста Майк Рук, організатори поїздки Гаука до Зебніца знали, що під час його перебування в Саксонії можуть статися заворушення. Рішення вийти на площу, де вже зібралися незадоволені маніфестанти, було, за словами Рука, "свідомим" і його приймали спільно Гаук, Рук і прем'єр-міністр землі Станіслав Тіллих. Бургомістр також повідомив, що активних протестувальників було близько 30, а всього серед учасників акції було лише десять відсотків жителів Зебніца, інші приїхали з Дрездена, Галле, Дессау і Деліча.

У свою чергу Гаук назвав поведінку демонстрантів "безмежною дурістю". "Те, що відбулося в неділю в Зебніці, неприйнятно. Абсолютно ясно, що межі свободи слова були порушені", - додав бургомістр Зебніца. Він запевнив, що, якби подібна ситуація сталася ще раз, він повів би себе "точно так само, як і в минулі вихідні". "Цим екстремістам не можна поступатися ні в чому", - вважає Рук. Вони не є "частиною того суспільства, яке ми прагнемо створити", підкреслив бургомістр.