REUTERS

Влада країни розраховує, що нова версія закону задовольнить західних партнерів Польщі, які раніше піддали реформу суду жорсткій критиці, передає Російська служба Бі-Бі-Сі.

У той же час представники опозиції заявляють, що і нова форма документа дає уряду занадто великий вплив на конституційний суд.

Читайте такожВенеціанська комісія: реформа Конституційного суду загрожує демократії в Польщі

Відео дня

Реформа суду була прийнята польською владою наприкінці минулого року. Згідно з новими правилами, для винесення рішення за нього повинні проголосувати дві третини з усіх суддів. При цьому як мінімум 13 суддів повинні бути присутніми на засіданні.

Крім того, реформа наділяє парламент правом усувати суддів конституційного суду від посад, а президента і мін'юст - право скаржитися на суддів, одночасно позбавляючи суду права визнавати президента країни нездатним виконувати свої обов'язки.

1 червня Єврокомісія випустила формальне попередження на адресу влади Польщі, заявивши, що реформа національного конституційного суду являє собою систематичну загрозу" верховенства права в країні.

Згідно з виправленою версією документа, для винесення рішення необхідна проста більшість голосів суддів і присутність 11 суддів на засіданні.