REUTERS

На думку низки американських політиків, а також родичів загиблих у терактах, засекречені 28 сторінок документа могли містити дані, що особи, пов'язані з владою Саудівської Аравії і які підтримували зв'язок з виконавцями терактів після їхнього прибуття до США, знали про їхні наміри здійснити теракти. Протягом більш ніж 13 років родичі загиблих вимагали оприлюднити засекречений розділ звіту, передає українська редактція DW.

Читайте такожСин бен Ладена погрожує помститися США за смерть батька

В оприлюдненому у п'ятницю, 15 липня, розділі міститься, зокрема, інформація про людей, з якими були пов'язані терористи перед здійсненням атак. У ньому називаються імена людей, які допомагали терористам винайняти житло, відкрити банківські рахунки, а також брати уроки керування літаками. Адже 15 з 19 терористів-викрадачів літаків були громадянами Саудівської Аравії.

Відео дня

"Відповідно до різноманітних документів ФБР та меморандуму ЦРУ, дехто з викрадачів літаків, які здійснили атаки 11 вересня, під час свого перебування в Сполучених Штатах, очевидно, мали контакти з особами, які могли бути пов'язані з урядом Саудівської Аравії", - сказано, зокрема, в звіті.

Голова комітету з питань розвідки Палати представників США Девін Нунс наголосив на важливості того, що розсекречений розділ "не містить підтверджених висновків, а скоріше неперевірені зачіпки, які потім детально розслідувались розвідкою".

Однак, на думку колишнього сенатора штату Флорида Боба Грехема, який був співголовою комісії з розслідування терактів 11 вересня, Саудівська Аравія здійснювала активну підтримку терористів під час їхнього передування в США. Розсекречені сторінки "дуже чітко вказують на Саудівську Аравію як на того, хто здійснював основне фінансування", переконаний екс-сенатор.