REUTERS

Прес-служба королівської сім’ї повідомила, що Анна померла у лікарні міста Морж, передмісті Лозанни, в оточенні рідних, передає Радіо Свобода. Упродовж останніх тижнів її щодня відвідував чоловік, 94-річний король Міхай.

За традицією, похорон пройде у Румунії, у місті Куртя-де-Арджеш, де розташована усипальниця румунських королів. Всенародне прощання відбудеться спочатку в замку Пелеш, у передмісті карпатського міста Синая, а потім у тронному залі королівського палацу у Бухаресті.

Читайте такожУ віці 116 років померла найстаріша мешканка Землі

Відео дня

Президент Румунії Клаус Йоханніс назвав королеву Анну зразком мудрості, гідності та моральності. Він зазначив, що Анна, королева Румунії, була поруч з королем Міхаєм після його зречення від престолу у 1947 році.

У листопаді 1947 року Міхай поїхав у Лондон на весілля майбутньої британської королеви Єлизавети II. У цій поїздці він познайомився з принцесою Анною Бурбон-Пармською, яка незабаром вийшла за нього заміж. Після повернення до Румунії король був змушений під тиском промосковського уряду на чолі з Петру Грозою відректися від престолу. Королівська родина емігрувала до Швейцарії.

У Міхая і Анни – п’ять доньок.