REUTERS

Такі поправки до закону про виконавче провадження пропонує внести Міністерство внутрішніх справ (МВС) РФ, передає РБК.

Зараз судові пристави у разі необхідності можуть виселяти і вселяти людей у приміщення, а також призупиняти роботу індивідуальних підприємців і компаній за допомогою співробітників поліції. Проект МВС Росії передбачає, що поряд з поліцією пристави зможуть залучати і військових зі створеної президентом РФ Нацгвардії.

Представники МВС і Нацгвардії РФ у четвер увечері були недоступні для коментарів. У пояснювальній записці до законопроекту необхідність залучення військовослужбовців Нацгвардії до участі до зазначених процедур не обґрунтована.

Відео дня

Примусове виселення боржника з житлового приміщення проводиться, якщо той двічі відмовляється виселитися добровільно у строки, встановлені судовим приставом. Те ж правило діє при виконанні приставами рішень суду про звільнення нежитлових приміщень та знесення будівель, випливає із закону про виконавче провадження.

Примусове вселення стягувача боргу в житло боржника пристави здійснюють у разі, якщо боржник протидіє вселення стягувача, сказано в законі. Адміністративне призупинення діяльності компаній означає їхнє тимчасове закриття — пристави пломбують і опечатують приміщення, склади та каси на строк, визначений судом. У всіх цих процедурах за законом повинні брати участь поняті.

Читайте такожНацгвардія Путіна почне працювати до прийняття законів щодо неї

Нагадаємо, Нацгвардія РФ, створена за ініціативою Путіна минулої весни, вже має широкі повноваження. Згідно із законопроектом, який Путін 5 квітня вніс до Держдуми, співробітники військ Національної гвардії можуть застосовувати вогнепальну зброю, блокувати територію для припинення масових заворушень, застосовувати фізичну силу і спецзасоби для розгону демонстрацій.

Крім того, військовослужбовці Росгвардії зможуть перевіряти документи, складати протоколи про адміністративні правопорушення й затримувати громадян на строк до трьох годин. При проведенні контртерористичних операцій нове силове відомство може вилучати і використовувати автомобілі та затримувати громадян, які порушили комендантську годину.

Після другого читання законопроекту про формування військ Національної гвардії (Росгвардії) Державна дума розширила список повноважень сформованої служби. Військовослужбовцям дозволили використовувати зброю у натовпі. Крім цього, депутати дозволили гвардійцям придушувати бунти і заворушення в колоніях.