REUTERS

Дві гілки лондонського метро, Victoria і Central, почнуть працювати цілодобово у вихідні, передає Бі-бі-сі. Вперше про такий намір влади міста повідомила ще у листопаді 2013 року.

Тоді в планах було запустити цілодобове метро у вересні 2015 року, але розвиток проекту загальмувалося через страйки працівників підземки - вони були не згодні з умовами оплати нічної праці. Знайти компроміс вдалося лише в березні 2016 року.

Нічні потяги будуть ходити кожні 10 хвилин.

Відео дня

Мер Лондона Садик Хан заявив, що проїде на першому нічному поїзді по лінії Victoria до станції "Брікстон".

"Я дуже радий і вітаю всіх з цією подією. Величезній кількості людей доводиться їздити з роботи і на роботу по ночах - медсестрам, лікарям, охоронцям, працівникам готелів - тепер їм доведеться набагато простіше. Крім того, це має абсолютно змінити нічне життя Лондона", - сказав він.

До осені нічні поїзди по вихідних почнуть ходити і на інших гілках - Jubilee, Piccadilly і Northern.

У планах міської влади до 2017 року також зробити цілодобовими лінії Metropolitan, Circle, District та Hammersmith & City і наземне метро.

Проїзд на нічному поїзді буде коштувати стільки ж, скільки і звичайна поїздка поза години пік, а денні проїзні діятимуть до 4:30 ранку.

За даними компанії Transport for London, яка управляє лондонським метро, прибуток від запуску цілодобової підземки складе 6,4 млрд фунтів ($8,3 млрд) до 2030 року та створить 500 тис. нових робочих місць.

Крім Лондона, нічне метро також діє в Копенгагені. Там з 2009 року працює цілодобове метро, поїзди якого управляються автоматично, без участі машиніста.

У метро Стокгольма, Відня і Берліна по вихідних ходять нічні поїзди.

В Більбао і Барселоні підземка працює 24 години по суботах.

Але лідирує в цьому відношенні Нью-Йорк, де метро працює цілодобово сім днів у тиждень.